porezna reforma

Vedriš kritizirao Vladu: Država kroz prirez Zagrebu ne smije uzeti niti cent

03.05.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Profesor međunarodne ekonomije Mladen Vedriš komentirajući je najavljeno porezno rasterećenje rekao je da je riječ o kakvofoniji

“Kada želite ozbiljne promjene, izađete s financijskom tablicom, a onda i s tablicom s prijedlozima. Ovo je kakofonija”, kazao je Vedriš o na N1.

Objasnio je i da je mirovinski sustav u deficitu dvije milijarde eura, što znači da bi smanjivanje stope mirovinskog osiguranja otvarilo deficit, a deficit vanjska zaduženja. To, kako kaže, nije realno.

“Decidirano rečeno svaka mjera koja donosi povećanju stabilnosti mirovinskog sustava, značila bi smanjenje broja umirovljenika po osnovi veće zaposlenosti, rada i većeg doprinosa”, poručio je Vedriš.

Dodao je i da je krivo rečeno da javni djelatnici traže povećanje plaća. “Oni samo traže da im se kompenzira ono što su kroz inflaciju dali državi. Mi prvenstveno govorimo o kompenzaciji onoga što se dogodilo i što je država kroz proračun naplatila”, objasnio je.

Kazao je i da se kroz prirez Gradu Zagrebu ne smije uzeti niti jedan cent, te da država tu nema što tražiti. Kako kaže, riječ je o tome da je Zagreb velik grad kojem je tako velika stopa prireza nužna da bi funkcionirao.

“Govoriti o tome da će se smanjenjem prireza povećati standard građana je hipokrizija. Prisilit ćete grad da uvede ekonomske cijene za komunalne usluge. To je izvan pameti”, zaključio je Vedriš.