NOVI PODACI

Sindikat znanosti: Najoštrije osuđujemo otkrivene malverzacije na nekim učilištima

11.11.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u subotu je najoštrije osudio nedavno otkrivene slučajeve financijskih malverzacija na pojedinim visokim učilištima te poručio kako je to u dobroj mjeri posljedica loših praksi upravljanja na nekim sveučilištima

U dobroj mjeri to je posljedica loših praksi upravljanja na nekim sveučilištima te srozavanja etičkih normi ponašanja unutar akademske zajednice, kaže Sindikat i ističe kako je u tome posebno prednjačilo najveće, zagrebačko Sveučilište u dva mandata rektora Borasa.

'Kada se na to nadovežu materijalna degradacija sustava i permanentna nezainteresiranost politike za probleme sustava, pojava ovakvih ekscesa, nažalost, nije neočekivana', navod Sindikat.

Upozorio je i na 'zabrinjavajuću pojavu, prisutnu u dijelu medija', gdje se takve izolirane slučajeve nastoji generalizirati i prikazati kao reprezentativnu sliku akademskog sustava u cjelini, što nipošto nije slučaj.

Hrvatska znanost, s obzirom na sredstva koja se ulažu, ostvaruje natprosječne rezultate, a naša visoka učilišta, bez obzira na neuređenost sustava, produciraju kvalitetne mlade ljude koji su svojim znanjima i vještinama atraktivni za poslodavce diljem svijeta, ističe Sindikat.

Naglašava i kako ogromna većina zaposlenih u sustavu, iz dana u dan profesionalno, vrijedno i pošteno obavlja svoj posao. '

To su ljudi čiju reputaciju Sindikat želi obraniti i za poboljšanje čijeg društvenog i materijalnog statusa se kontinuirano zalaže. Uloga medija u ovom procesu je krucijalna i nezamjenjiva, međutim, od izuzetne je važnosti da slika koju stvaraju i kojom utječu na javno mišljenje ne zasjeni sve ono dobro i uspješno što u akademskoj zajednici postoji i čime se svi zajedno trebamo ponositi', navodi NSZVO.