za 20 posto

Sindikat: U Narodnim novinama isplaćena uskrsnica, ali smanjena plaća

27.03.2020 u 14:15

Bionic
Reading

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti izvijestio je u petak da su radnicima Narodnih novina isplaćene uskrsnice temeljem kolektivnog ugovora, a uprava te tvrtke odlučila je uštedjeti skraćivanjem radnog vremena na 32 sata što je rezultiralo smanjenjem plaća za 20 posto

Sindikat želi upoznati javnost s potpunom informacijom nakon negativnih medijskih napisa o isplati uskrsnice u Narodnim novinama, čiji su radnici dobili bon Konzuma u iznosu od 600 kuna.

'Na dva vrlo teška sastanka predstavnika poslodavca, sindikata i radničkog vijeća, te na uporno inzistiranje poslodavca, definirano je rješenje znatne uštede na masi plaća tako da se za travanj 2020. godine puno radno vrijeme svim radnicima skrati sa 40 na 32 sata tjedno, što u konačnici znači umanjenje plaća radnika od 20 posto', navodi se u priopćenju sindikata.

Dodaju kako su 25. ožujka među radnicima Narodnih novina proveli referendum na kojem je od 462 glasača sudjelovalo njih 295, od kojih je 220 prihvatilo mjeru.

'Stoga je istog dana popisan Aneks Kolektivnom ugovoru u kojem je radno vrijeme svih radnika skraćeno sa 40 na 32 sata, a time i plaća svih radnika smanjena za 20 posto. Treba dodati da je s obzirom na negativne rezultate iz prethodnih godina, u 2019. i 2020. radnicima već bila umanjena plaća za sedam posto, te je na to došlo još i ovo umanjenje', stoji u priopćenju.

Iz sindikata poručuju da je uprava Narodnih novina još prije dva tjedna, i prije stupanja na snagu većine javnih mjera zaštite od koronavirusa, zahtijevala znatno preventivno smanjenje materijalnih troškova s osnove rada, kako ne bi došlo do ugrožavanja održivosti poslovanja.

Navode kako radnici Narodnih novina itekako već sudjeluju u podnošenju tereta ove krize.

'Isplata uskrsnice u bonu od 600 kuna, koja je daleko manji trošak od navedene uštede poslodavca, je izvršenje odredbe važećeg Kolektivnog ugovora i za većinu radnika je zaista pomoć u namirenju temeljnih životnih potreba', navode iz sindikata.

Smatraju da su medijske objave posljednjih dana, upravo u vrijeme smanjenja plaća, krajnje neprimjerene i nepravedne prema radnicima Narodnih novina.

Sindikat smatra da bi se mediji trebali baviti istraživanjem hoće li nakon krize najveći teret opet podnijeti radnici.

'Neće nas iznenaditi ako opet bude poslodavaca koji istekom ove i narednih godina ne odustanu od svojih profita, čak i unatoč tome što su smanjili prava radnika ili primili pomoć od države. Na tom dijelu pravednosti društva i podnošenja tereta treba dosta poraditi, a ne se baviti uskrsnicama radnika', stoji u priopćenju sindikata.