kriza

Sindikat policije: Očuvati plaće i nagraditi najizloženije

10.04.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske usprotivio se u petak smanjenju plaća u državnom i javnom sektoru, posebice djelatnicima izravno uključenima u suzbijanje epidemije, za čiji rad su zatražili dodatnu nagradu

Ovoga trenutka nema osnove za smanjenje plaća u državnom i javnom sektoru, posebice ne djelatnicima na poslovima visoke izloženosti potencijalnoj zarazi, bez čijeg bi rada država prestala funkcionirati, poput policije, ali i civilne zaštite, inspektorata i zdravstva, priopćio je sindikat.

Dok traju okolnosti ugroze epidemije koronavirusa u sindikatu smatraju kako bi trebalo razmotriti mogućnost da se svi koji su izravno uključeni u suzbijanje epidemije dodatno nagrade za svoj rad i opasnost kojoj se izlažu, kao što to sada već radi većina europskih država.

Nažalost, zadnjih dana učestali su javni istupi sa ciljem da prinude državu na smanjenje plaća u državnom i javnom sektoru. Odbacujemo mogućnost da bi policijski službenici i drugi državni i javni službenici izloženi visokom riziku od zaraze te opterećeni velikom količinom posla za svoj rad još bili kažnjeni smanjenjem materijalnih prava, poručuju sindikalci.

Vezano za jučerašnji sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, ističu da sindikalne središnjice nisu ovlaštene za pregovore s poslodavcem o materijalnim pravima u državnim i javnim službama, već njihovo sudjelovanje može biti isključivo informativnog karaktera.

Prava iz kolektivnog ugovora uređuju se isključivo pregovorima s reprezentativnim sindikatima potpisnicima kolektivnog ugovora, naglašava Sindikat policije.