BIH PAMTI '95.

Oluja se slavi i danas - u Bihaću!

06.08.2015 u 19:56

Bionic
Reading

Dvadeseta obljetnica Vojno-redarstvene akcije 'Oluja' danas je svečano proslavljena i u Bihaću koji je 6. kolovoza nakon 1201 dana okruženja oslobođen spajanjem snaga Hrvatske vojske i 5. Korpusa Armije BiH

U Bihaću itekako cijene značaj vojnog podviga hrvatske vojske te su, kao i svake godine dosad, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća položili cvijeće i odali počast na spomen obilježju poginulim braniteljima HVO-a u Žegaru.

'Stanovnici Bihaća i Unsko-sanskog kantona jako dobro znaju i cijene važnost operacije Oluja kada se prisjećamo dana zajedničke borbe Bošnjaka i Hrvata kojom je prekinuta gotovo trogodišnja blokada grada kojem je prijetila nova Srebrenica' kazao nam je Smail Toromanović iz bihaćke gradske uprave i jedan od zapovjednika 517. Brigade Armije BiH prisjećajući se dana ponosa i slave s obje strane Une.

'Svake godine sa zahvalnošću se prisjećamo povijesnih dana za hrvatsku državu i obrambeno-oslobodilačke akcije kojom je slomljena velikosrpska agresija' kazao je Toromanović zaključivši kako je bihaćki primjer zajedništva Bošnjaka i Hrvata u borbi, ali i u izvojevanoj slobodi jedan od rijetkih primjera suživota u regiji.

Podsjetimo, zapovjedništvo 5. Korpusa Armije BiH imalo je u vidu značaj 'Oluje' za Unsko-sanski kanton u okruženju vojske bosanskih Srba te je poduzelo niz akcija kako bi se spojila sa snagama Hrvatske vojske čime bi se deblokirao bihaćki okrug i smanjila crta bojišnice.

Pripadnici 5. Korpusa stoga su u zajedničkom djelovanju s našim snagama 4. kolovoza prešle na teritorij Hrvatske i oslobodile Ličko Petrovo Selo, Željavu, Vaganac, Drežnik, Frkašić, Prijeboj, Grabovac, Mukinje i prostor oko Plitvičkih jezera.

Nakon toga su se, prema dogovoru s hrvatskim zapovjedništvom, povukli na teritorij BiH, dok je 6. kolovoza na državnoj granici na mosti na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima upriličen susret zapovjednika 1. Gardijske brigade Tigrovi generala zbora Marijana Marekovića i zapovjednika 5. Korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića koji je tom prilikom izrazio zahvalnost hrvatskoj vojsci riječima 'dugo smo vas čekali, napokon smo se sreli'.