dan slobode medija

Sindikat novinara Hrvatske pozvao na 'Pet minuta gromoglasne tišine'

30.04.2021 u 15:29

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorio je u petak na sve lošiji radni i profesionalni položaj novinara, te pozvao članove, sve novinare i medijske radnike da taj dan obilježe simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine"

U Hrvatskoj još nije donesena medijska strategija, u redakcijama se smanjuje inventar i radni prostor, u porastu su govor mržnje i napadi na novinare, upozorava sindikat u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3 svibnja, kada će se u 11,55 sati u redakcijama i u eter pročitati sindikalno priopćenje.

Njime će se upozoriti na probleme u medijskom sektoru i pritiscima na novinare u cijelome svijetu, koji su dodatno ubrzani pandemijom covida-19 i njezinim gospodarskim posljedicama.

Sindikat posebno upozorava na prijetnju da se rad od kuće pretvori u stalni neformalni i nesigurni rad za novinare, čime se dodatno sužavaju njihova radna i profesionalna prava.

"U nekim našim medijima poslodavci su već unaprijed smanjili radni prostor i inventar u redakcijama, pa će u postcovid povratku na radna mjesta po dva novinara dijeliti jedan stol i jedno računalo", ističe SNH.

Uz niz neriješenih problema u hrvatskom medijskom sektoru, SNH naglašava da još nije donesena medijska strategija o kojoj se govori godinama.

Potrebno je, kažu, osuvremeniti i precizirati zakonsku regulativu kako bi se omogućila ključna uloga medija u demokratskom društvu i onemogućila politička kontrola.

To se, prije svega, odnosi na Zakon o medijima, ali i na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se, prema izvještaju Reportera bez granica, javni servis prepušta političkoj vladajućoj većini i njezinu uplitanju u kadrovsku politiku i donošenje redakcijskih odluka.

Potrebne su i izmjene u Zakonu o elektroničkim medijima kako bi se spriječio očiti porast i govora mržnje i napada na novinare, ističe SNH.

Promjene su nužne i u Kaznenom zakonu, kojim se regulira kleveta temeljem čega osobe iz javnog i političkog života podižu stotine tzv. SLAPP tužbi protiv novinara, radi zastrašivanja i iscrpljivanja medija velikim odštetnim zahtjevima. Nova anketa pokazuje da su i dalje na snazi 942 takve tužbe protiv novinara i medija.

Ovaj Svjetski dan slobode medija SNH posvećuje i lokalnim medijima. Kampanjom pod nazivom "Lokalni mediji građanima, ne šerifima" uoči lokalnih izbora žele upozoriti na probleme lokalnih medija i nužnost definiranja novih modela za njihovo djelovanje.