zanemaruju mjere

Sindikat liječnika: 'Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi'

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2020 16:18
  • Objavljeno 19.11.2020 u 16:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Predsjednica Hrvatskoga liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić rekla je u četvrtak Hini da je pitanje sata kada će se popuniti kapaciteti u Županijskoj bolnici u Čakovcu

Rekla je i da su srednje škole jedno od mjesta iz kojih se pojačano širi zaraza pa bi, istaknula je, trebale prijeći na online nastavu.

Predstavnici organizacija i udruga liječnika u Međimurskoj županiji u apelu javnosti zbog naglog širenja pandemije covida-19 ističu da je nužno strogo se pridržavati propisanih epidemioloških mjera i pravodobno poduzimati oštrije mjere kako bi se spriječilo da ne bude kapaciteta za bolničko liječenje te kako bi se spriječio veliki broj oboljelih zdravstvenih djelatnika.

Čulinović Čaić je istaknula kako je problem što se u Županijsku bolnicu u Čakovcu prima više pacijenata nego što ih se otpušta, čime se brzo pune bolnički kapaciteti.

"Od 102 dostupna, 97 je punih i problem je u tome što se prima sve više ljudi mlađih dobnih skupina s teškom kliničkom slikom koja zahtijeva intenzivno i dugotrajno liječenje i samim time su kreveti duže zauzeti", objasnila je.

Sa svakim porastom broja novootkrivenih slučajeva pitanje je sata kada će se popuniti kapaciteti, dodala je.

Zaraza se širi iz srednjih škola, kaže Čulinović Čaić

"Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi", smatra Čulinović Čaić.

Istaknula je kako se ne treba voditi činjenicom da u srednjim školama ima manji broj detektiranih učenika, nego da je vjerojatno dosta onih koji su bez simptoma ili su s vrlo blagim simptomima, poput prehlade.

"Oni budu pozitivni i infekciju prenose u vlakovima, autobusima, javnom prijevozu, prenose između sebe u kafićima prije nastave i nakon nastave, kada čekaju prijevoz", ustvrdila je i dodala da se oni ili slabo pridržavaju mjera ili ih se uopće ne pridržavaju.

Zatim zarazu prenose ukućanima, braći i sestrama, pa tu dolazi do eksponencijalnog širenja zaraze. Zbog tih razloga predlaže da sve srednje škole prijeđu na online nastavu, a to su predložili i Stožeru civilne zaštite Međimurske županije.

U priopćenju međimurskih udruga navodi se da je Međimurska županija u vrhu Hrvatske po broju testiranih na covid-19 te da je udio pozitivnih na testiranju s prosječno 24 posto u listopadu porastao na 34 posto u prva dva tjedna studenoga.

Međimurske liječničke udruge poslale su 6. studenoga dopis županijskome Stožeru civilne zaštite s prijedlogom primjene strožih mjera na području Međimurja, koje su djelomično prihvaćene.

Smatraju da je "potrebna stroža kontrola pridržavanja predloženih mjera, zauzimanje čvršćeg stava lokalnog prema Nacionalnom stožeru i pravodobno uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera na županijskoj razini".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!