DOGOVOR VLADE I SINDIKATA

Sindikalnog referenduma će biti, ali ne o ZOR-u

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2010 21:12
  • Objavljeno 23.11.2010 u 20:00
referendum

referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vlada i predstavnici sindikata u postigli su u Banskim dvorima dogovor oko referenduma o Zakona o radu. Dogovor je da se u referendum o Zakonu o radu ne ide već bi se održao referendum s pitanjem; Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?

Referendum s tim pitanjem zatražio je sindikat, a trebao bi se održati nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU i istovremeno kad i referendum o ulasku u EU. Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi sredinom iduće godine.

Sindikati su današnjim dogovorom uspjeli ojačati neposrednu demokraciju jer olakšavamo provedbu referenduma, izjavio je koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

Ako građani na referendumu odgovore pozitivno, za raspisivanje referenduma više neće trebati oko 450 tisuća potpisa već 200 tisuća potpisa, a rok za prikupljanje potpisa neće biti dva tjedna nego mjesec dana, naglasio je.

Takav prijedlog čuli smo od predsjednice Vlade i, neovisno od nje, od predsjednika Republike, a i mi smo slično razmišljali, kazao je Ribić.

S takvim rješenjem sindikati će biti posebno motivirani da se uključe u provedbu referenduma o ulasku Hrvatske u EU i pridonesu da taj referendum uspije, ustvrdio je Ribić.

Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja.

Sporazumom se utvrđuje da se kolektivni ugovori (KU) mogu otkazati samo u slučaju bitno promjenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka KU-a.

Također, prilikom izrade novog ZOR-a Vlada će se založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora. Vlada i sindikati predložit će poslodavcima otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, stoji u sporazumu. Osim toga, Vlada se obvezala da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove.

Vlada je, podsjetimo, za EU referendum proračunom za 2011. predvidjela 50 milijuna kuna dok izjašnjavanje građana o ZOR-u istim nije predviđeno, ali je nedvojbeno da će istovremeno izjašnjavanje porezne obveznike stajati puno manje nego da se oni održavaju odvojeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi