VLADIMIRA PALFI

Sinčićeva djevojka o uhićenju: Policiji je sve provokacija

08.01.2015 u 16:11

Bionic
Reading

Vladimira Palfi, djevojka bivšeg predsjedničkog kandidata i jednog od vođa Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, kazala je za tportal da je osim Sinčića uhićen još 31 aktivist

Rekla nam je da su se aktivisti u 13.10 već 40-ak minuta nalazili u prostorijama Policijske postaje na Krugama u Zagrebu. Kako već imaju iskustva s uhićenjima, Palfi vjeruje da će za dva, tri sata svi biti pušteni na slobodu. Obično, navodi, zarade prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira ili, ako ih kazne po ovršnom zakonu, svi dobiju kaznu od 2.000 kuna koja mora biti odmah plaćena ili se ide u zatvor.

Aktivisti Živog zida pokušali su spriječiti deložaciju obitelji Božić u Karašićevoj ulici broj 20 u zagrebačkom kvartu Trnje, a zbog otpora su i mnogi privedeni. Drago Božić je izgubio stanarsko pravo na život u Karašićevoj ulici pa je prisilno deložiran.

Prema izjavama očevidaca, Sinčić je doslovno isprovocirao uhićenje. 'Fotografirao je uhićenje kolege Travničića i onda su i njega ćapili', kazala nam je Vladimira Palfi. Naglasila je da je policiji sve izazivanje. 'Kad ste kontra njih, to je izazivanje. Neće vas uhititi ako mirno hodate cestom', objasnila je.

Ovo je bilo šesti put da odvode Sinčića, nastavila je, a drugi put kao snimatelja. Prvi put je to bilo, kaže, prilikom deložacije Marijane Fel u Pitomači. Međutim bez obzira na to što nisu uspjeli zaustaviti deložaciju, aktivisti Živog zida nastavit će se boriti protiv njih. 'Ovaj mjesec ih ima još pet, možda i više, ali mi idemo ondje gdje nas ljudi zovu', pojasnila je aktivistica Živog zida.

Kaže da se ne boji. 'Ne, nije nas strah. Ako nas nije bilo strah u početku, kada nas je bilo malo i kada se boriš protiv banaka, kako bi nas bilo strah danas, kada nas je sve više i kada je javnost upoznata s našom borbom', poručila je Palfi.

Na kraju je apelirala na državu i grad da se gospodinu Božiću, koji nije uhićen, pokuša osigurati neki smještaj.

Policija: Nije bilo zle namjere prema Sinčiću

U 11.10 Ivan Sinčić je bez odobrenja prošao ispod trake 'STOP POLICIJA' kojom je bio ograđen prostor postupanja te došao do mjesta postupanja policijskih službenika kada je zaustavljen i legitimiran od strane policijskog službenika. Policijski službenici izdali su mu zapovijed da se udalji izvan ograđenog prostora, što je on odbio, te je nakon toga upozoren da će biti priveden u službene prostorije. Na to je Ivan Sinčić odbio postupiti po zapovijedi i ponovljenom upozorenju da se udalji izjavljujući da se ne želi udaljiti i da ga policijski službenici privedu. Potom je, bez uporabe sredstava prisile, doveden u službene prostorije zbog provođenja prekršajne obrade. Iz svega naprijed navedenog vidljivo je da je Ivan Sinčić priveden jer je odbio postupiti po zapovijedi policijskog službenika i jer je svojim ponašanjem ispunio elemente prekršaja te policija demantira zlonamjerne navode da se prema njemu postupalo iz bilo kojih drugih motiva osim dosljedne provedbe zakona.

RTL Autor: RTL