ŠIRENJE STRANKE

Sinčić u Splitu otvorio Regionalni ured Živog zida

07.07.2019 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida (ŽZ) i novoizabrani hrvatski zastupniku u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić u nedjelju je u Splitu otvorio Regionalni ured te stranke, u kojem će se građani moći informirati o njegovu angažmanu u EU parlamentu i djelovanju zastupnika ŽZ-a u Hrvatskom saboru.

Najavio je ukoro otvaranje takvih ureda Živog zida i u ostalim dijelovima Hrvatske, rekavši kako je riječ o novom konceptu djelovanja stranke.

"Želimo približiti Europske institucije koje se nalaze u Bruxellesu i Strasbourgu hrvatskim građanima - da sve ono što se skrivalo od njih, što dosadašnji europarlamentarci nisu htjeli prenijeti ili nisu smjeli zbog stranačke stege, sva ta lobiranja, sve te dogovore, mi ćemo građanima na ovakvim mjestima (uredima) i u medijima otkriti", ustvrdio je Sinčić.

Dodao je kako žele jedan novi transparentan način rada, da hrvatski građani znaju gdje se odlučuje o njihovoj sudbini, gdje se donose dvije trećine svih zakona, u obliku direktiva i uredbi, koje onda samo dolaze u Hrvatski sabor gdje se potvrđuju. Sinčić je rekao kako se za nedavna boravka u Strasbourgu "dodatno uvjerio da je Europa centralizirana i da tamo vlada deficit demokracije".

"Europska unija funkcionira na principu da se Njemačka i Francuska dogovore tko će što dobiti, uzmu najbolje komade mesa, nešto malo daju Italiji ili Britaniji ili Poljskoj i Španjolskoj a svima ostalim ništa,", smatra Sinčić Po njegovim riječima, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su "zgazili, pokopali ubili koncept špicen kandidata, koji je koliko toliko demokratičan i na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu su izabrali posve drugu osobu (za kandidata za predsjednika Europske komisije) mimo volje i uopće znanja stotina milijuna građana Europe."

Sinčić tumači kako to 'potvrđuje osnovnu tezu Živog zida' da je Hrvatska tamo svedena samo na ukras gotovo bez ikakvog utjecaja.

Dodao je da su sve dosadašnje hrvatske vlade, i HDZ-ove i SDP-ove, zagovarale europski put te da im je cilj bio ući u Europsku uniju i NATO.

  • +5
Živi zid otvorio ured u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL