šef živog zida

Sinčić potpisao referendum o kuni: Suludo je gurati različite europske ekonomije u jednu valutnu zonu. U tom braku netko uvijek gubi, a drugi dobiju

05.11.2021 u 13:55

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu, u petak je na Trgu bana Josipa Jelačića podržao referendumsku inicijativu „Zaštitimo hrvatsku kunu“

„Hrvatskom kunom i monetarnim suverenitetom Živi zid se bavi od samog osnivanja, to je bio početni motiv osnivanja stranke", rekao je Sinčić.

Hrvatska je de facto pod monetarnom okupacijom, a euro se pokazao kao promašen projekt, kazao je Sinčić koji smatra da će Hrvatska kao mala zemlja izgubiti u politici eurozone.

Cijeli niz stručnjaka tvrdi, a to nam pokazuje i praksa, da je suludo gurati različite europske ekonomije u jednu valutnu zonu. U tom braku netko uvijek gubi, a drugi dobiju. A kako se pokazalo u velikoj krizi eura prije 10 godina, Njemačka je dobila, dok su zemlje poput Grčke, Španjolske i Italije izgubile, dodao je.

Pozvao je građane da podrže referendum, ne samo zbog očuvanja kune, nego i zbog toga što u Hrvatskoj ima premalo referenduma.

„Referendum je festival demokracije gdje građani mogu izraziti svoju volju. U Hrvatskoj ih je u zadnjih 30 godina premalo i samo to je dovoljan motiv da dođete potpisati“, poručio je.

„Očuvajmo svoju valutu, očuvajmo moćne poluge za ekonomski razvoj koje, nažalost, zbog HNB-a nismo puno koristili. Neka se hrvatska monetarna politika kroji u Hrvatskoj, na korist hrvatskog ekonomskog razvoja“, rekao je Sinčić.