covid-19

Šikić: Zagreb je narančast, to nas nije iznenadilo, zarazili su se izvan grada'

12.08.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Novo na karti ECDC-a je narančasti grad Zagreb u kojem su danas 92 nova slučaja. Što je uzrok velikom broju, odakle dolaze zaraženi i što ako na jesen postane crven?

"Zagreb je narančast, to nas nije iznenadilo jer otpočetka srpnja intenzivno pratimo epidemiološku situaciju, brojevi lagano i kontinuirano rastu. Broj pozitivnih raste. To je dovelo do ove incidencije koja u gradu Zagrebu iznosi trenutačno 84, 14 dnevna incidencija. Ono što bih isto tako htjela istaknuti. Gotovo polovica novooboljelih u gradu Zagrebu imaju izloženost s godišnjih odmora. Zarazili su se izvan grada Zagreba. Isto tako oko 10% slučajeva je import iz drugih zemalja", rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar za RTL Danas.

Dodala je da su sada oboljele mlađe osobe do 35 godina, a isto tako najmanje procijepljenosti u toj populaciji oko 20%.

'Stoga i ovim putem apeliramo na mlađe osobe da dođu na cijepljenje. Otvorena su vrata neka dođu koji god dan žele da bi spremni dočekali jesen", poručila je Šikić.

Istalnula je da ako se ne budemo cijepili u dovoljnom postotku i ako se nećemo pridržavati epidemioloških mjera, može se dogoditi da dođemo u crvenu zonu.

To svakako možemo sami spriječit, Izbjegavati veća okupljanja, nositi maske, kada nije moguće održavati fizičku distancu i ponavljam: cijepiti se. Znamo da je na snazi još uvijek preporuka HZJZ-a da se cijepe učenici s kroničnim bolestima. Ukoliko se ta odluka promijeni, grad ZG je spreman da procijepi zagrebačke učenike", poručila je Šikić.