istraživanje O.TREND

Sigurnost na cesti: Vozači u Njemačkoj sve agresivniji

27.11.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Agresivno ponašanje na njemačkim cestama u porastu je posljednjih godina, pokazalo je istraživanje Instituta O.trend provedeno za osiguravateljske kuće

Već na ključno pitanje, utječu li srdžba i loše raspoloženje na njihovu vožnju, više od polovice ispitanih (56 posto) priznalo je da za volanom daju oduška gnjevu i voze brže. "Na to bi pitanje ispitanici morali jasno odgovoriti 'ne'. Automobil nije mjesto gdje ćete iskazivati svoje frustracije", upozorava Siegfried Brockmann, voditelj odjela za procjenu prometnih nesreća osiguravajućih kuća.

Čak 44 posto ispitanih priznaje da namjerno koči kad primijete da se neko vozilo "zalijepilo" iza njih, a ne vole ni kad ih netko pretječe: 31 posto priznaje ih da u tom slučaju namjerno "pokazuju da i oni mogu brže" te daju gas, prenosi Deutsche Welle.

Petina ljudi dugim svjetlima 'blenda', primoravajući tako sporijeg vozača da se makne s pretjecajnog traka, a trećina ih se 'dosadnjakoviću' pred sobom tada zalijepi za stražnji dio vozila. Brockmann je rekao da vidi opći trend sve agresivnijeg ponašanja u Njemačkoj koje nije ograničeno samo na promet.

To se vidi i kad se sadašnji rezultati usporede s onima iz prijašnjih studijama iz 2016. i 2019., rekao je. Istraživanje je pokazalo i razliku u osjećaju sigurnosti na cesti između muškaraca i žena.

Prema istraživanju, 49 posto žena izjavilo je da se osjeća "sigurno" ili "vrlo sigurno" u prometu, u usporedbi sa 64 posto muškaraca. Brojke potvrđuju rezultate studije iz 2019. kad su se žene u znatno većem postotku založile za unapređenje sigurnosti na cestama.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'