održiviji prijevoz

Velika novost u Njemačkoj: Na pumpama se toči dizel napravljen od ulja za pomfrit

23.11.2023 u 22:52

Bionic
Reading

Savezna njemačka vlada je s namjerom da promet učini održivijim odobrila upotrebu dizela koji se u cijelosti proizvodi od korištenog ulja za prženje hrane

Vozači u Njemačkoj od sada će moći točiti dizel 100 posto proizveden od korištenog ulja za prženje. Ministarstvo okoliša je naime priopćilo da će se prema odluci vlade moći koristiti i tzv. parafinska dizelska goriva, a ona se proizvode od otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog plina.

Već danas se mogu miješati s konvencionalnim dizelom, a prema izmijenjenoj uredbi, mogu se koristiti i u 100-postotnoj koncentraciji.

'Kako bi se izbjegle štete na vozilima zbog neispravnog točenja goriva, nova uredba obvezuje operatere benzinskih postaja da o tome detaljno informiraju potrošače', kažu u ministarstvu. Istodobno, treba prekinuti dosadašnje promoviranje dizelskih goriva proizvedenih iz fosilnih izvora kako bi se spriječili štetni utjecaji na klimu.

Kako piše Tagesschau, FDP-ova političarka Judith Skudelny zadovoljna je novom odlukom. 'Vrlo je jasno – želimo potpuno održiva goriva, što bi prijevoz potencijalno moglo učiniti klimatski neutralnim i sa sadašnjim vozilima', rekla je ova FDP-ovka.

Još uvijek se ne zna u kojim količinama će vozači moći koristiti gorivo napravljeno od ulja za prženje, no iz ministarstva su već napomenuli da su one ograničene.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'