otvoreno

Sigurnosni stručnjak: NATO će imati veće koristi od Finske i Švedske, nego što će biti obrnuto

28.06.2022 u 22:44

Bionic
Reading

U Njemačkoj je završio sastanak G7, a u Španjolskoj počinje NATO-ov summit. Članice G7 potvrdile su svoje jedinstvo i slogu vezano za jačanje pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su, kako tvrde, naglo porasle cijene energenata i hrane u cijelom svijetu. Ukrajini će nastaviti pružati vojnu, financijsku, humanitarnu i diplomatsku pomoć 'onoliko dugo koliko bude potrebno'. O jačanju pomoći Ukrajini razgovarat će se i na summitu NATO-a. Glavni tajnik NATO-a već je najavio da će Savez povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti na više od tristo tisuća - najviše od hladnog rata. Tema će biti i zahtjev Finske i Švedske za ulazak u NATO

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' kako je Turska podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO.

Turska je ulagala veto, jer se nije slagala s određenim zakonima i postupanjem, prije svega u Švedskoj, ali i u Finskoj, što se tiče, kako oni to zovu, terorističkih skupina, odnosno pojedincima, teroristima. Između Turske, Švedske i Finske potpisana je zajednička izjave, te bi sada NATO trebao uputiti pozivnicu Švedskoj i Finskoj za članstvo, nakon toga slijedi proces ratifikacije u parlamentima država članica, ali za glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga summit nije mogao bolje početi.

Dekan Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila istaknuo je kako se ovakav rasplet mogao očekivati.

'Bilo je za očekivati da će Turska insistirati na nekim svojim stavovima. Treba vidjeti sadržaj ove deklaracije koju su oni potpisali. Dakle, to je negdje na sredini između onoga što je Turska tražila i onoga što su Švedska i Finska mogla dati. Vjerojatno je u pozadini bilo jako puno drugih diplomatskih pritisaka, odnosno pregovora. Ja sam siguran da je Turska nešto dobila, zato je krenula u ovu akciju', poručio je Cvrtila.

Sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica naglasio je kako smatra da će NATO imati veće koristi od Finske i Švedske, nego što će biti obrnuto. Finska i Švedska već sada imaju jake, dobro uređene, dobro opremljene, dobro uvježbane oružane snage.

'Koje bi apsolutno mogle dobro braniti njihov prostor, odnosno teritorij. Međutim, ovo je jedno jamstvo kolektivne sigurnosti, kolektivne obrane, koje NATO daje kao takav. S druge strane NATO dobiva dvije velike, kompletno uređene vojne sile u svoj sastav. Njih ne treba previše nadopunjavati niti ih treba opremati. One su već odavno na standardima NATO-a. Ponavljam, mislim da je s ovim dobio više NATO, nego što su dobile Švedska i Finska', dodao je Ogorec.