BARACK OBAMA

'Siguran sam da ćemo poraziti Islamsku državu'

05.09.2014 u 22:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ustvrdio je u petak da će teroristička organizacija Islamska država, odgovorna za okrutnosti u Iraku i Siriji, biti poražena i rekao da je siguran u osnivanje velike međunarodne koalicije protiv džihadističke organizacije

'To neće biti učinjeno od danas do sutra, ali napredujemo u dobrom smjeru. Oslabit ćemo i na kraju pobijediti Islamsku državu', jamčio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita NATO-a u Newportu.

'Odlazim uvjeren da su se saveznici NATO-a i njihovi partneri spremni pridružiti velikoj međunarodnoj koaliciji', dodao je preciziravši da će američki državni tajnik John Kerry nakon summita otići na Bliski istok kako bi zemlje regije uključio u koaliciju.

Ekstremno nasilni džihadisti IS su zauzeli velika područja teritorija Iraka i Sirije, na kojima su proglasili kalifat. Oni su šokirali cijeli svijet glavosijekom dvojice američkih novinara, otmicama civila i masakrima stotina ljudi.

'Potjerat ćemo ih kao što činimo s preostalim dijelom al-Klaide', rekao je Obama. 'Mi možemo razbiti tu snagu koja je preuzela kontrolu na tako velikom području kako im ne bi bili na dometu', rekao je.

'To će biti naš cilj i zadovoljan sam što vidim jednoglasnost naših prijatelja i saveznika koji se slažu da je to valjani cilj i što su spremni na tome s nama raditi', zaključio je.