POKOLJ U ARIZONI

Šest mrtvih, ustrijeljena američka kongresnica

08.01.2011 u 20:47

Bionic
Reading

Američka kongresnica Gabrielle Giffords u subotu je ustrijeljena je u glavu na skupu birača u Tucsonu na jugu Arizone, kada je 22-godišnji napadač otvorio vatru iz poluautomatskog pištolja, usmrtivši šest, a ranivši 12 sudionika skupa, objavila je policija.

Ubilački pohod na sastanak kongresnice s biračima iz njezine izborne jedinice, koji je jedan od temeljnih instituta američke demokracije, uzdrmao je SAD i izazvao brojne osude od one predsjednika Baracka Obame i čelnika Kongresa, do guvernera, senatora i njezinih kolega kongresnika.

Gabrielle Giffords (40) je operirana u Sveučilišnom medicinskom centru u Tucsonu, a kirurg Dr. Peter Rhee, rekao je novinarima da liječnici s "optimizmom" gledaju na izglede za njezin opravak. On je kazao da joj je glava prostrijeljena ta da je metak prošao kroz mozak, ali da je odgovarala na komande liječnika.

Dr. Rhee je rekao kako je od 10 primljenih pacijenata, preminula 9-godišnja djevojčica, te da je pet ranjenih u kritičnom stanju, a ostali su stabilno.

Najmanje dvoje ranjenih primljeno je u drugu gradsku bolnicu, Medicinski centar Northwest.

Vlasti su priopćile da je među žrtvama napada i predsjedavajući savezni sudac u Arizoni, John Roll

Glasnogovornik kongresnice Giffords, C.J. Karamargin izjavio je da je su članovi njezinog osoblja među ubijenima i ranjenima.

Policija je objavila da je osumnjičeni napadač u pritvoru, identificirajući ga kao 22-godišnjeg Jareda Lee Loughnera, iz Tucsona. Dužnosnici ureda šerifa okruga Pima, rekli su da je Loughner bio naoružan s poluautomatskim pištoljem Glock 19 kalibra 9 milimetara, s produljenim spremnikom koji ima 33 metka.

Svjedoci napada kažu da je Loughner prišao na nešto više od metra udaljenosti do Giffords i ispalio joj metak u lice, a potom se okrenuo okupljenima i počeo nasumice pucati, što je trajalo vrlo kratko, nekoliko desetaka sekundi, a onda je pokušao pobjeći u čemu su ga onemogućili okupljeni građani, srušivši ga na tlo.

Policija je objavila da se na ispitivanju Loughner brani šutnjom.

FBI je na internetskoj stranici MySpace pronašao Loughnerove poruke "zbogom prijatelji" i "molim vas ne ljutite se na mene", izvijestio je MSNBC News.

U nekoliko video uradaka na YouTubeu, u kojima se pojavljuje samo tekst na tamnoj podlozi, Loughner izražava nepovjerenje u vladu, te govori o "izumu nove američke valute, vladinoj kontroli uma i ispiranju mozga". Također je izviješteno da je izbačen s lokalnog sveučilišta jer je na predavanjima često radio ispade.

Predsjednik Barack Obama nazvao je pucnjavu "neizrecivom tragedijom" za Arizonu i SAD, ističući da takvom "besmislenom i užasnom aktu nema mjesta u slobodnom društvu". Obama je u Arizonu poslao direktora FBI-a da nadzire istragu.

Za sastanak ranjene kongresnice s biračima, Obama je rekao da je to "bit američke demokracije".

Satima nakon incidenta, trgovinski centar u Tucsonu, gdje se ispred samoposluživanja Safeway incident dogodio, bio je blokiran s brojnim policijskim, vatrogasnim i ambulantnim vozilima.

Sam skup birača, pod nazivom "Kongres na vašem uglu", održan je bez osiguranja, rekli su članovi osoblja kongresnice Giffords.

Giffords, pripadnica umjerenog krila Demokratske stranke, tzv. 'Blue Dog' demokrata, u studenom 2010. je tijesnom pobjedom nad kandidatom konzervativnog pokreta 'Tea Party', izborila treći mandat u Kongresu. Spominjana je kao mogući demokratski kandidat 2012. za senatsko mjesto Arizone koje drži republikanac Jon Kyl, ili na izborima za guvernera Arizone 2014.

Udana je za astronauta NASA-e Marka Kellya
, koji je bio pilot raketoplana Endeavour i Discovery.

Američki mediji u izvješćima o pokolju u Tucsonu podsjećaju da je u pregrijanoj predizbornoj kampanji za kongresne izbore 2010. izražavanavelika netrpeljivost konzervativaca prema Giffords, uključujući i razbijanje prozora njezino ureda u ožujku 2010.

Ističe se da je bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin, koja uživa najveću potporu pokreta Tea Party, označila 8. izborni okrug u Tucsonu kao jedan od glavnih ciljeva na izborima. Na karti SAD-a je "metom" za gađanje, označila izborne jedinice u kojima kandidati pokreta Tea Party trebaju osvojiti mjesta u Kongresu, među kojime je bio i izborni okrug Gabrielle Giffords.

Nekoliko sati nakon pucnjave Palin je objavila priopćenje u kojem je izrazila "iskrenu sućut" obitelji Giffords i drugim obiteljima žrtava napada. Policijska postrojba koja štiti američki Kongres svim je zastupnicima i članovima njihovog osoblja uputila poruku u kojoj se preporučuje da dodatno povedu računa o osobnoj sigurnosti.