udruge traže zabranu

Nizozemska vlada otkrila kampove za 'konverzijsku terapiju' gayeva

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2020 23:17
  • Objavljeno 11.06.2020 u 23:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: REMKO DE WAAL

Petnaest organizacija i pojedinaca u Nizozemskoj nude tzv konverzijsku terapiju kojoj je cilj homoseksualce preobratiti u heteroseksualce, objavilo je ministarstvo zdravstva o toj praksi koja može izazvati ozbiljne psihičke probleme.

Liječenje se često provodi u ljetnim kampovima i u radionicama, kaže ministarstvo u studiji provedenoj nakon što je nekoliko zastupnika zatražilo da se zabrani konverzijska terapija.

"U religioznom kontekstu, ima nekoliko inicijativa, agencija i pojedinaca koji su otkriveni u ovome istraživanju i koji neutralno navode da pokušavaju pomoći ljudima ne-heteroseksualne orijentacije", ističe ministarstvo.

"Postoji 15 organizacija ili pojedinaca koji organiziraju aktivnosti poput ljetnih kampova, seminara i radionica u kojima se ne-heteroseksualna orijentacija smatra problematičnom i poduzimaju se radnje da se 'izliječi'", piše u studiji.

Vodeći UN-ov stručnjak je ovoga mjeseca pozvao na globalnu zabranu konverzijske terapije - od savjetovanja i molitve do električnih šokova i seksualnog nasilja, nazivajući je okrutnom, nehumanom i ponižavajućom.

Sve veći broj država, uključujući SAD, Kanadu, Čile i Meksiko revidiraju svoje zakone. Brazil, Ekvador i Malta uvele su zabranu konverzijske terapije, dok je Njemačka prošloga mjeseca zabranila tu praksu za maloljetne osobe.

Nizozemsko ministarstvo je najavilo da će idućih mjeseci objaviti još jednu studiju s preporukama mjera koje treba poduzeti.

Istraživanje se sastojalo od online upitnika na koji je odgovorilo 239 LGBT+ osoba. Oko 30 posto reklo je da je iskusilo konverzijsku terapiju.

Gotovo svi su rekli da su zbog toga patili od psiholoških problema, ukljućujući depresiju, samoubilačke namjere i poremećaj prehrane, seksualne probleme i osamljenost.

"Sada je na političarima da odmah zabrane te prakse", priopćila je nizozemska LGBT+ udruga COC.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!