ODVJETNICA SLOKOVIĆ

Šešelj će morati u Haag, milom ili silom

01.12.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz zatražio je danas od sudskog vijeća da povuče odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu zbog učestalog kršenja uvjeta pod kojima je pušten na slobodu

No Brammertzov zahtjev tek je prvi korak ka Šešeljevu mogućem vraćanju u pritvor. Jadranka Sloković, odvjetnica, koja ima iskustva s radom haškog suda kaže kako se sada najprije mora sastati raspravno Vijeće ICTY-ja koje ga je pustilo na slobodu.

'Ako njihova odluka bude u skladu sa zahtjevom Tužiteljstva, oni će zatražiti od Šešelja da se vrati u Haag, a ako on to odbije, zahtjev će se uputiti Srbiji da ga uhapsi i izruči jer se ona obvezala na to', ističe Sloković i dodaje da je teško procijeniti u kojem vremenskom periodu će se vijeće sastati.

'Sud u Haagu po pitanju Šešelja prekršio je sve rokove, sudili su mu 11 godina i nisu mu presudili. Kada Tužiteljstvo podnese zahtjev, onda je to obično hitna situacija. Dovoljno se sjetiti generala Ivana Čermaka i kada se tvrdilo da je on prekršio uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu. U roku od sedam dana mi smo bili u Haagu. Kako će to biti sa Šešeljom, teško je reći jer, ponavljam, sud je u njegovu slučaju kršio sve rokove', zaključila je Sloković.

Kako je Šešelj u svojim javnim nastupima učestalo isticao da se ne misli vratiti iza rešetaka, za očekivati je da će, ako raspravno Vijeće ICTY-ja donese odluku o povratku u zatvor, njegov povratak u Haag morati riješiti srpska policija.

Šešelj se neće dobrovoljno vratiti u Haag

Vojislav Šešelj se neće dragovoljno vratiti u Haag, poručio je u ponedjeljak zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šaorović u povodu zahtjeva haaškog tužiteljstva da se haškog optuženika Šešelja s privremene slobode vrati u sheveningenski pritvor. Šarović je s tim u vezi izjavio da je Šešelj "svoj posao u Haagu završio". "Kako će i što će dalje, pitajte Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", izjavio je Šarović agenciji Beta nakon što je objavljen zahtjev Tužiteljstva ICTY-a da raspravno vijeće naloži haaškom optuženiku da se vrati s privremene slobode na koju je pušten početkom studenog. Šarović je komentar Tužiteljstva da je Šešelj "potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju" ocijenio "smiješnim". "Taj koji je formulirao takvu konstataciju nema veze s pravom, on je vjerojatno završavao fakultet zajedno s Tomislavom Nikolićem", rekao je ovaj Šešeljev bliski suradnik, aludirajući na optužbe kojima je ranije osporavana fakultetska diploma srbijanskog predsjednika.