ZAŠTITA OD PROVALNIKA

Senzorski sustav koji fingira da ste kod kuće

31.07.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Dok se brojni građani naveliko spremaju za odlazak na godišnji odmor, provalnici jedva čekaju da odu. Da opasnost od moguće provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno, osobito tijekom ljeta, govore i podaci Policijske uprave zagrebačke

Prema njima, u prvih šest mjeseci ove godine na području grada Zagreba prijavljeno je 695 provala u stanove. U usporedbi s prošlogodišnjim pokazateljima, ovaj podatak predstavlja povećanje od gotovo 40 posto, što je i vrlo konkretan pokazatelj, ali i upozorenje što će se događati do kraja sezone godišnjih odmora.

Kako izbjeći da pri povratku s odmora naiđete na razvaljenu bravu ili prozor svog stana ili kuće, a u njima ništa od vrijednosti koje ste u njima ostavili? Uz standardne načine: dobrog susjeda koji će pripaziti što se događa oko vašeg doma, ostavljanja ključeva osobi od povjerenja i slično na tržištu se pojavio savršen proizvod kojim možete zaštiti svoje vrijednosti.

Riječ je se o senzorskom sustavu koji je putem interneta povezan s rasvjetom, utičnicama, grijanjem, klimama, roletama, a svim tim stvarima može se upravljati putem mobitela.

Sustav povezuje i omogućava kontrolu skoro svih tehničkih sustava u domu u kojem je instaliran, a sigurnost dodatno povećava i tako što vas putem SMS-a ili e-maila obavještava u slučaju da dođe do provale, požara, poplave, istjecanja plina.

Uz sustav također dobijete i SOS narukvice koje možete podijeliti bliskim osobama, pa vas u bilo kojem trenutku i one mogu upozoriti na bilo kakvu opasnost. Policiju na ovaj način možete obavijestiti o provali praktički u trenutku dok se odvija.

Ugradnjom ovakvih sustava putem besplatne aplikacije na mobitelu mogu se kontrolirati iz bilo kojeg dijela svijeta razne aktivnosti u svom domu koje će 'zainteresiranom' i nezvanom posjetitelju dati dojam da ste kod kuće. Možete, primjerice, spuštati rolete, paliti rasvjetu, radio ili televizor, i to sve s plaže, gledajući zalazak sunca.

Potencijalni predator vaše imovine neće biti siguran ima li nekoga u prostoru ili nema. Broj kreiranja scena je neograničen i ovisi o mašti korisnika, a čitav se sustav inteligentne kuće može ugraditi u prostor bez ikakvih građevinskih zahvata.

Cijene ovakvih sustava, s obzirom na štetu koju možete pretrpjeti 'pelješenjem' vaših vrijednosti koje ste ostavili kod kuće relativno je razumna, a kreće se od tri do četiri tisuće kuna, iako se, naravno, na ovakav način zaštite može potrošiti i mnogo više novca, čime dobivate i daleko bolju zaštitu.

Skuplje verzije sustava koje uključuju i neupadljive kamere s kojih policija može dobiti sliku počinitelja, što drastično povećava mogućnost da ga se uhvati.

Treba ipak imati na umu da je to svojevrsni dvosjekli mač jer ako kuću 'nakitite' otmjenim elektronskim napravama zaštite, pravim 'majstorima noćno-bravarskog' zanata možete time postati još zanimljiviji.