tajne mora

Senzacija iz podmorja: Pronađen bombarder u Biševskom kanalu

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 07.08.2020 23:04
  • Objavljeno 07.08.2020 u 23:04
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Nova senzacija iz viškog podmorja! Nakon 76 godina, na dubini od gotovo stotinu metara, u Biševskom kanalu pronađeni su ostaci savezničkog bombardera Nestrpljiva djevica. Ista istraživačka posada Ronilačkog centra Manta iz Komiže, lani je u tom dijelu akvatorija već pronašla olupinu aviona iste vrste.

Dojava iskusnih ribara i svi smo već na brodu. Uigrana je to istraživačka posada, spremna za velike dubine i još dublje zarone u prošlost.

'Da, to mi je izazov, biti prvi koji će taknuti, u biti ne diram, nego sam prvi koji gledam, nakon mnogo, mnogo vremena, 100, 80 godina. I kad ste taj prvi, to je poseban dar u životu', rekao je za HRT Tom Baier, njemački podvodni istraživač.

I evo tog trenutka! Na 98 su metara. Nestrpljiva djevica 2 strpljivo je čekala gotovo 8 desetljeća. Bombarder zanimljiva imena potonuo je u lipnju 1944., nakon 34 akcije bombardiranja. Ostaci su mu nedaleko od još jednog B24, imena Organizirana zbrka, koji je lani otkrila ista družina.

'Do sad smo našli dva aviona na Svecu, dva aviona na Biševu, dakle pet aviona, kaže se da ih je palo 27 i još jedan je pronađen. Pet, šest, sedam - ostalo ih je još 20, znači imamo još vremena da se viđamo', kazao je Lorenz Marković, Ronilački centar Manta, Komiža.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Nestrpljiva djevica 2 leži rasuta blizu jednako uništene Organizirane zbrke. Dok se ne pronađu identifikacijske pločice, postoji sumnja da je Djevica Zbrka, a Zbrka Djevica, no podmorska će se potencijalna zbrka brzo riješiti, jer velika je zajednica ljubitelja i čuvara letačke povijesti Drugoga svjetskoga rata. Ž

Već su nam poslali fotografije posade i aviona dok je još bio za borbu i na suhom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!