UPOZORENJE VLADI

Seljaci: Ili isplata poticaja, ili novi prosvjedi!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2011 18:12
  • Objavljeno 20.02.2011 u 15:38
Dragutin dukić seljaci

Dragutin dukić seljaci

Izvor: Pixsell / Autor: Maja Santosi/PIXSELL

Sudionici sastanka seljačkih udruga iz 12 županija održanog danas u Kutjevu poručili su Vladi da isplati poticaje za lanjsku sjetvu u dogovorenim rokovima ili će oni organizirati nove prosvjede za desetak dana

Seljaci traže da se 50 posto duga za potpore isplati do kraja veljače, a preostali dio do kraja ožujka.

'Seljaci pozdravljaju reprogram kredita HBOR-a, no traže i sastanak Vlade s poslovnim bankama kod kojih je njih većina zadužena. Kamate ne smiju biti veće od četiri i pol posto dok bi grace period trebao biti minimalno dvije godine, jer je stanje u poljoprivredi neodrživo', izjavio je Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisnih seljaka Hrvatske.

Podsjećajući kako se koordinacija seljačkih udruga rodila upravo u Kutjevu, odakle su lani i krenuli seljački prosvjedi, predsjednik udruge Brazda Matija Brlošić istaknuo je kako su ove godine seljaci mnogo jači o čemu svjedoči, rekao je, veći broj predstavnika seljačkih udruga koji je danas došao u Kutjevo.

'Tražimo maksimalne iznose poticaja i da se isplate do kraja trećeg mjeseca. Tražimo da cijena plavog dizela bude zacementirana na 4 kune. Tražimo da se kapitalna ulaganja konačno završe i da se isplate seljacima. Tražimo i da se legaliziraju svi objekti koji su izgrađeni i u funkciji su. Ako se to ne učini u protivnom će seljaci silne novce izgubiti', rekao je Brlošić, dodajući kako su seljaci spremni za prosvjede ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji.

Smatra da sadašnje visoke cijene poljoprivrednih proizvoda na hrvatskom tržištu nisu realnost, već stvar manipulacije, a država, ističe, ništa ne poduzima da se tomu stane na kraj. Brlošić je podsjetio i kako su seljaci lani za pšenicu tražili 1,20 kuna po kilogramu a prodali za kunu ili 1,10 kuna a sada ona iznosi 2,20 kuna.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić izrazio je žaljenje što se seljake 'očito i ove godine prisiljava da stanje u poljoprivredi rješavaju prosvjedima'.

Pisanu su potporu slavonskim seljacima i njihovim zahtjevima uputili i ribari, rečeno je na sastanku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi