JAKOVINA BEZ RJEŠENJA

Seljaci blokirali prometnice

08.08.2013 u 20:09

Bionic
Reading

Budući da na sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut nikakav dogovor slavonski seljaci odlučili su krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te još nekoliko prosvjednih punktova u kontinentalnim županijama, izjavio je u Osijeku predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

Laslo je istaknuo kako je vijest o nepostizanju dogovora izazvala revolt prosvjednika, koji su očekivali rezultate sastanka u Zagrebu pa su, osim đakovačke obilaznice, traktorima odlučili, do daljnjega, blokirati prometnice kod prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Kopriviničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji.

Dodao je kako će blokade trajati do ispunjenja ranije iznesenih zahtjeva te da neće sudjelovati na nastavku razgovora s ministrom Jakovinom, najavljenima za ponedjeljak, jer drži da ministar nije u stanju ništa učiniti za rješavanje problema neisplate poticaja i otkupne cijene pšenice.

Laslo je kazao kako će otvaranje eventualnih novih prosvjednih punktova ovisiti 'o volji seljaka', koji, kako smatra, moraju shvatiti da je za njih ovo situacija 'biti ili ne biti'.

'Ako se seljaci masovno ne uključe u rješavanje svojih problema, iduće godine ih neće biti, pa neće biti ni potrebe za prosvjedima, ali i građani moraju znati da će cijene poljoprivrednih proizvoda tada diktirati veliki trgovački lanci i lobiji', poručio je Laslo.

Seljaci su u srijedu zatražili ostavku ministra Jakovine, sastanak s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, isplatu preostalog dijela poticaja za prošlu godinu te bolju otkupnu cijenu pšenice.

Višesatni sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u Zagrebu završio je bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

Predsjednik HPK Matija Brlošić izjavio je nakon sastanka kako je ministar zatražio time-out do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić

Dodao je kako će izvijestiti članstvo o čemu se razgovaralo na današnjem sastanku, te o prijedlogu da se u ponedjeljak nastave pregovori, no, rekao je, što će reći poljoprivrednici na terenu – ne zna.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Napominju kako ministar Jakovina u 'najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme poljoprivrednih proizvođača' te je na današnjem sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

'Ministarstvo je isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi državni proračun. Poticaj nije plaća seljaka, zbog čega se u javnost stvara kriva slika o poljoprivrednim proizvođačima. Manji dio proizvođača prosvjeduje, dok najveći dio proizvođača pošteno radi svoj posao', istaknuo je Jakovina, prenosi se u priopćenju.

Ponovio je kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanje problema i neće donijeti rezultate, posebice u turističkoj sezoni te u trenutku kad ometanje bilo koje gospodarske aktivnosti donosi novu štetu i gubitke za državni proračun, a time i za poljoprivredne proizvođače.