STRAVIČAN TREND U BRITANIJI

Selekcija po spolu kao razlog za pobačaj

25.02.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Britanski mediji su se prošlog tjedna raspisali o klinikama za pobačaj diljem zemlje koje ilegalno nude mogućnost prekida trudnoće na temelju spola nerođenog djeteta. Postoji rastuća zabrinutost zbog takve prakse koja je sve učestalija iz kulturoloških i socijalnih razloga, zbog čega je i britanski tajnik za zdravstvo Andrew Lansley zatražio istragu, piše The Guardian

U trima slučajevima zabilježeno je da su liječnici nudili mogućnost abortusa te su uz to priznali da su spremni krivotvoriti papire kako bi organizirali ilegalne pobačaje.

Tajnik za zdravstvo Andrew Lansley rekao je da je 'vrlo zabrinut' nakon što je čuo sve te priče.

'Odabir spola je protuzakonit i moralno pogrešan', dodao je Lansley i kazao da je zatražio hitnu istragu.

Anthony Ozimic
, komunikacijski direktor u organizaciji Društva za zaštitu nerođene djece, rekao je da su pobačaji na temelju spolne selekcije bili 'neizbježni' s obzirom na 'jednostavan pristup izvršavanju abortusa'.

'Ovo istraživanje potvrđuje stvarnost eugenike u modernoj britanskoj medicini, u kojoj se nevini ljudi smatraju previše nepoželjnima da im bilo dopušteno da žive', dodao je Ozimic.

Poražavajuća statistika

U zemljama kao što su Indija, Pakistan, Afganstan, Kina ili u zemljama kavkaskog područja zabilježena je povećana učestalost pobačaja na temelju selekcije spola, što je dovelo do značajnog poremećaja u omjerima spolova. Procijenjuje se da je više od 100 milijuna žena 'nestalo' 1990, a smatra se da je danas ta brojka porasla na 160 milijuna. Pobačaja na temelju selekcije spola nije bilo sve do 20. stoljeća, zbog poteškoća u određivanju spola fetusa prije rođenja, međutim, otkriće ultrazvuka to je promijenilo. Do tada slučaj čedomorstva nije bio rijetka pojava.

Ali Darinka Aleksić, koordinatorica kampanje Pravo na pobačaj, kazala je da se kaznena praksa manjine ne smije koristiti za stroža ograničenja ovog prava.

'Nema sumnje da će zastupnici i aktivisti koristiti te navode kao izgovor za guranje većih ograničenja pobačaja', kazala je Aleksić.

Studija Sveučilišta Oxford iz 2007. pokazuje da se Indijke u Velikoj Britaniji najčešće odlučuju na pobačaj ženske djece kako bi imale više muške djece, piše The Guardian.

Ali Telegraph je naglasio da žene koje su bile u pratnji novinara pripadaju različitim etničkim skupinama. Između ostaloga, snimljen je slučaj gdje je žena željela prekid trudnoće jer je nosila žensko dijete. Liječnik je rekao: 'Ja ne postavljam pitanja. Ako želite pobaciti, želite pobaciti.' 

Još je jedan liječnik u središtu Londona navodno dogovorio pobačaj sa ženom koja je nosila muško dijete nakon što je rekla da ona i njezin suprug već imaju sina iz njegova prvog braka.