PERFIDAN POSTUPAK

Selak Raspudić: Ministarstvo zdravstva vara oboljele od dijabetesa

20.07.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić optužila je u četvrtak Ministarstvo zdravstva za "perfidan" postupak Ministarstva zdravstva kojim lijek Baqsimi ponovo ide na naplatu za sve osobe s dijabetesom starije od 15 godina, čime se diskriminiraju djeca

Selak Raspudić kaže kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prevario oboljele od dijabetesa. "Prošlo je niti godinu dana od kada je lijek došao na listu HZZO-a i sada, usred ljeta, lijek se ponovo za sve starije od 15 godina stavlja na naplatu", upozorila je.

Dodala je da će dati sve od sebe da im takav plan ne prođe.

Selak Raspudić tvrdi kako je ovdje riječ o nerazumnoj i protuznanstvenoj odluci HZZO-a, koja nije argumentirana nikakvim činjenicama, te da se mora hitno ukinuti, kako upozorava i pravobraniteljica za djecu.

Glukagon Baqsimi je inovativan lijek koji se koristi za hitna stanja opasna po život u slučaju teške hipoglikemije. Riječ je o lijeku s lakom primjenom, a lako ga mogu koristiti i djeca.

Saborska zastupnica ističe kako je kampanja za uvođenje ovog inovativnog i važnog lijeka na HZZO-ovu listu lijekova trajala više od godinu dana.

Upravo zbog važnosti lijeka, Selak Raspudić traži da HZZO hitno treba iznijeti podatke o potrošnji lijeka, potencijalnim novim troškovima i koliko je odstupanje previđenog troška od stvarnog troška.

Dodaje kako je samo četiri i pol mjeseca nakon uvođenja lijeka izvršena analiza, te pita je li takva analiza opravdana i kako je povjerenstvo uopće stavilo lijek na listu, a da nije moglo predvidjeti koliki će biti njegov trošak i znati da to neće biti moguće dalje pratiti.

Udruge osoba oboljelih od dijabetesa i brojni stručnjaci predložili su stručne kriterije za besplatno korištenje Baqsimija.

Navode kako bi kriteriji uključivali da na Baqsimi imaju pravo osobe koje koriste inzulin, dva ili više puta dnevno, a da se doplata primjenjuje na osobe iznad 18 godina i to u iznosu od 10 eura. Iznimke uključuju trudnice ovisne o inzulinu koje mogu ostvariti pravo na Baqsimi bez doplate, neovisno o godinama.

Također, jedan od kriterija je i da svaki osiguranik koji u roku od godinu dana traži tri ili više recepata za lijek Baqsimi mora u povijesti bolesti od dijabetologa imati evidentirano da je prošao reedukaciju o izbjegavanju hipoglikemije.