VISOKE TEMPERATURE

Hitna u Splitu intervenirala oko 300 puta: Ovo su ključna upozorenja i upute doktora

17.07.2023 u 20:24

Bionic
Reading

U utorak se u Splitsko-dalmatinskoj županiji očekuje temperatura od čak 40 stupnjeva Celzijusovih. Hitna pomoć u posljednja 24 sata intervenirala 300-tinjak puta, uglavnom zbog problema uzrokovanih visokom temperaturom

Ivana Bočina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorila je u RTL-u Danas da sutra na oprezu budu svi koji imaju kardiovaskularne rizike, oni s kroničnim bolestima, potom astmatičari, dijabetičari, kao i trudnice te roditelje manje djece. Pozvala ih je da se drže najosnovnijih preporuka.

'To je da ne izlaze u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati. Ako baš moraju, neka se drže hlada, nose šešire, sunčane naočale, prozračnu odjeću i barem bocu vode, ako ne i tekućinu s elektrolitima', rekla je Bočina.

Istaknula je na koje simptome treba paziti koji ukazuju da je netko pod 'toplinskim udarom':

'Simptom toplinskog udara je hipotermija, odnosno kad tjelesna temperatura raste preko 40 stupnjeva. Tada dolazi do ubrzanog disanja i rada srca, a ponekad je potrebno i oživljavanje. Kad netko ima temperature preko 40, kad se crveni i kad se znoji, kad ima promijenjeno stanje svijesti, takvu osobu što prije odvesti liječniku'.

Naglasila je da tada osobi nikako ne treba davati tablete, nego pokušati sniziti temperaturu, na primjer izlijevanjem mlake vode i čim prije potražiti pomoć liječnika.

  • +15
Toplinski val Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Slično je i u Zagrebu i u drugim gradovima. Mnoge građane već muče tlak, malaksalost i dehidracija, a povećan je broj pacijenata na hitnim prijemima u cijeloj zemlji. Upute je za HRT dala i dr. med. Ana Puljak voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar'.

'Ugroženi su kronični bolesnici, mi tu uvijek spomenemo osobe oboljele od bolesti srca i cirkulacijskog sustava, neurološkog, bubreškog ili probavnog sustava. Oni su ugroženi neovisno o dobi. Treba paziti na djecu i starije, najbolje je ne izlaziti u razdoblju od 10-18 sati. Treba piti puno tekućime, alkohol, pića s kofeinom. Treba nositi laganu odjeću i posjećivati svoje stare susjede. To su jednostavni savjeti kojih se svi možemo držati', zaključila je.