'neka bude volja stroja'

Selak Raspudić: Dok EU već izdaje etičke smjernice, u Hrvatskoj tema umjetne inteligencije nije ni otvorena

14.03.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Hrvatska još nema etičke smjernice ni nacionalnu strategiju za praćenje umjetne inteligencije, istaknuto je u utorak na okruglom stolu posvećenom zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije

"Umjetna inteligencija već je postala sastavni dio naših života, iako regulacija itekako zaostaje. Dok se u EU izdaju etičke smjernice i radi se na direktivama koje će odrediti kako je koristiti, u Hrvatskoj ova tema nije niti otvorena", istaknula je Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić koja je u Saboru organizirala okrugli stol "Neka bude volja stroja“.

Upozorila je da Hrvatska u korištenju umjetne inteligencije znatno zaostaje za drugim zemljama, naglasivši da bi IT sektor trebao biti motor gospodarskog razvoja. "Mi bismo trebali biti Estonija, a fokusirani smo na to da budemo tek uslužna zemlja s nestabilnim prihodima iz turističkog sektora“, rekla je Selak Raspudić.

Prvi okrugli stol na temu umjetne inteligencije u Saboru okupio je stručnjake koji su rekli da će umjetna inteligencija promijeniti cijeli svijet, te je potrebno na vrijeme reagirati, navodi se, među ostalim, u priopćenju sa skupa. "Dva su koraka bitna - nacionalna strategija i implementacija onoga što su drugi u EU već napravili, ono što nam se nudi i u što nas se gura, ne moramo smišljati ništa“, rekao je Aco Momčilović, suosnivač Global AI Ethics Institute.

  • +8
Okrugli stol 'Neka bude volja stroja' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, rekla je kako je umjetnu inteligenciju potrebno razvijati u skladu s vrijednostima i temeljnim pravima EU, jasno odrediti i znati koje su granice rizika.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je kako je u njezinom prošlom izvješću Saboru za 2021. prvi put obrađeno poglavlje o utjecaju umjetne inteligencije na ljudska prava, te će u izvješću za 2022. opet imati poglavlje o umjetnoj inteligenciji.

Juraj Bilić iz CARNET-a poručio je da učenici ne bi smjeli biti tek puki konzumenti digitalnog okružja, a Karlo Knežević, voditelj tima za umjetnu inteligenciju, analitiku i informacije tvrtke Sofascore, dodao je kako bi bez primjene umjetne inteligencije učinkovitost i konkurentnost bile puno manje.

Na značaj umjetne inteligencije osvrnuo se i Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je rekao da će unutar tijela državne uprave čim prije osnovati radnu grupu na području umjetne inteligencije.