rasprava u otvorenom

Selak Raspudić: 'Da li Vlada manipulira službenim podacima jer je to preduvjet da bi uveli euro?' Reiner: 'To je smiješna teza!'

21.09.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Kakav je rejting stranaka? Koliko je unutarstranački raskol naudio SDP-u, a koliko Domovinskom pokretu? Tko je od toga politički profitirao? Kada će se dio oporbe prestati baviti sam sobom i početi brinuti o standardu građana ugroženom stalnim poskupljenjima?

SDP-ovac Arsen Bauk u emisiju Otvoreno stigao je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a. Rekao je kako je zaključak da će nastaviti i dalje raditi kao što su i dosad.

'Predsjedništvo je odlučilo da eventualno neke prijepore izlože pred glavnim odborom', rekao je dodavši kako to nije bilo ništa izvanredno. Glavnu riječ imat će glavni odbor koji će se sastati 2. listopada.

Na pitanje što se može tada dogoditi Bauk je rekao: 'Ili će biti velika pomirba ili velika podjela ili nastavak agonije. Ako postoji razuma bit će pomirba, ako bude previše strasti bit će podjela, a ako nema hrabrosti onda će biti agonija'.

Osvrnuo se i na HRejting. 'Kad zbrojite rezultate koje ima oporbe i koje ima HDZ, oporba ima 17 posto prednosti. HDZ bi morao tražiti nove saveznike ili bi trebao otići u oporbu'.

Željko Reiner iz HDZ-a, rekao je da ne likuju zbog ovoga što se događaunutar SDP-a. 'Bez obzira što smo politički suparnici, mislim da za Hrvatsku nije dobro da se SDP raspada, da postoje veliki unutarnji sukobi i pogibelj da se pocjepa na 2-3 stranke. Sasvim sigurno nitko ozbiljan na političkoj sceni ne likuje kada politički suparnik ima problema i ide mu loše. Mi se razlikujemo ideološki i u mnogim drugim stvarima, ali to ne znači da likujemo', rekao je.

Stijepo Bartulica - Domovinski pokret komentiravši HRejting rekao je kako rezultati nisu iznenađenje s obzirom da su oni već dva mjeseca bez lidera stranke.

'Najbitnije je kakav će biti rejting svih stranaka uoči sljedećih izbora', rekao je. Kad je riječ o stanju u Domovinskom pokretu rekao je da ga veseli što se Ivan Penava učlanio i najavio da želi biti predsjednik.

'Zajedno radimo godinu dana u okviru saborskog Kluba i mislim da ima potrebne ljudske vrline i kvalitetu da vodi stranku. U početku možda neće biti lako, ali mislim da će se dokazati i vratiti povjerenje birača', rekao je.

'Što se tiče stranačke scene moje uvjerenje je da zadnjih 20 godina političke elite glavnih stranaka su zakazale. U odnosu na druge zemlje koje su imali sličnu prošlost kao Hrvatska, mi gubimo utakmicu. Pri dnu smo EU-a. Slovačka ima BDP po glavi stanovnika 5000 eura više od Hrvatske. Ta zemlja je provela potrebne reforme i napravila što je nužno da uhvati korak s najboljima. Mnoge zemlje su ispred nas, a prije 20-ak godina su bile iza nas', naglasio je, te istaknuo da je potrebno podržati nove opcije.

'Većina građana Hrvatske ne pristupa izborima i naš je zajednički poraz da nitko od nas nije u stanju animirati više od 50 posto da uopće za nekoga glasa. Ako ćemo se mi međusobno tući za 1- 5 posto za koje mislimo da se mogu pretakati unutar tek nešto više od 40 posto građana koji su glasali na zadnjim izborima onda imamo ozbiljan problem ili postajemo dio tih političkih elita protiv kojim smo se, bar ja, angažirala kad sam ušla u politiku', rekla je Marija Selak Raspudić - Klub zastupnika Mosta.

Istaknula je kako nas sve opterećuje inflacija, ne samo ona u trgovinama, nego i na psihičkoj razini, jer se ljudi pitaju što im je činiti s novcima zbog najavljene inflacije.

'Pred nama je vrlo neizvjesna budućnost. Govori se da će cijena krumpira znatno porasti, cijene energenata već su porasle i pitanje je trenutka kada će se to preliti i na kupce', rekla je te se zapitala da li se do neke mjere manevrira i manipulira službenim podacima jer je to preduvjet da bi mogli uvoditi euro.

Reiner je rekao da je to smiješna teza, te da se ona postavlja kad se u narodu pokušava izazvati nepovjerenje u institucije.

'Inflacija postoji, ali ne samo u Hrvatskoj. Godinu i pol živim o u koroni. Znamo kakva je proizvodnja po evim europskim zemljama. Inflacija određena postoji, pitanje je kolika i hoćemo li time plašiti ljude i dodatno ih zabrinjavati, a već su zabrinuti koronom, gospodarskom situacijiom, budućnošću...'