uzimanje neovisnosti

Selak Raspudić: Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja žele staviti 'pod šapu' Ministarstva

07.07.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić ustvrdila je u srijedu kako se Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja želi uzeti neovisnost stavljanjem „pod šapu” Ministarstva znanosti i obrazovanja

Pred ljeto želi se neopaženo, mimo očiju javnosti, Centar staviti 'pod šapu' Ministarstva znanosti i obrazovanja i uzeti mu neovisnost, rekla je Selak Raspudić u raspravi o izmjenama Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja kojim se uređuje unutarnji ustroj te institucije.

Izmjenama Zakona uređuje se unutarnji ustroj Centra donošenjem statuta, a ne zakonom, s tim da će suglasnost na statut, umjesto Hrvatskoga sabora, davati Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uvodi se i novo radno mjesto pomoćnika ravnatelja te uređuje sastav Upravnog vijeća Centra tako da se jedan član bira kao predstavnik radnika.

„Želimo li popraviti djelovanje te institucije i omogućiti joj neovisnost, ili ćemo je potpuno prepustiti ministarstvu i izgubiti mogućnost da netko izvana bude kritičar primjerice 'Škole za život'?" upitala je Selak Raspudić te zatražila da se Zakon povuče iz procedure.

Ukida se uloga Sabora uz opravdanje da se usporavaju procedure. Hoćemo li onda ukinuti cijelo predstavničko tijelo, upitale su Marijana Puljak i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Obrazloženje da će se rasteretiti Sabor time što suglasnost na statut Centra više neće trebati davati Sabor, nego Vlada i da će to pridonijeti učinkovitosti rada Centra djeluje neuvjerljivo, ocijenio je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nedopustivo je i da Centar krši Zakon i o radu ne izvješćuje saborski odbor, dodala je Sabina Glasovac (SDP) .

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Ivica Šušak rekao je da u Hrvatskoj ne postoji ni jedna javna ustanova na nacionalnoj razini čiji se temeljeni opći akt donosi uz suglasnost predstavničkog tijela.

„Izmjene će omogućiti Centru da efikasnije i brže uređuje svoje ustrojstvo i prilagođava ga na najbolji način”, istaknuo je Šušak i odbio kritike na račun gubitka neovisnosti institucije.

Centar ne vrednuje rad ministarstva, već odgojno-obrazovni sustav na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, dodao je.

Zlatko Hasanbegović (DP) ocijenio je da će današnji dan ući u povijest budući da Sabor nikada dosad nije raspravljao o radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Podsjetio je i na mnoge afere povezanih s tim centrom, od putovanja zaposlenika u Australiju, Jordan, Kanadu i SAD i javne nabave za košuljice za prijenos ispitnog materijala, do lažnih diploma i naknadnog upisivanja bodova na jesenskom roku mature.

„Problem oživljavanja kompromitiranog nedonoščeta obilježenog aferama i skandalima ne može se riješiti promjenom statuta, već korjenitim promjenama, u prvom redu kadrovskim, i novom vizijom hrvatske državne prosvjetno-obrazovne politike”, poručio je Hasanbegović.