(NE)RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Seksist u Vladi, u Saboru rekordno malo žena

21.12.2011 u 12:26

Bionic
Reading

Iako je mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova dobila tek krajem listopada, Višnja Ljubičić već ima pune ruke posla. U novom sazivu Sabora rekordno je nizak postotak žena, dok će u isto vrijeme buduće ministre, posebice one kojima seksistički ispadi nisu strani, pravobraniteljica držati pod povećalom

'Statistika je nikad lošija, u Sabor je izabrano samo 19,8 posto žena, što je najlošiji postotak od 2000. godine', istaknula je za tportal pravobraniteljica Ljubičić, iako se, kaže, očekivalo kako će postotak biti znatno veći s obzirom na stranku koja je dobila većinu u Saboru.

Broj od 30 žena u Saboru neznatno će se povećati nakon što neki stranački muški kolege odu u izvršnu vlast, a u Sabor pošalju kolegice. Takva je situacija bila nakon prošlih izbora kada je u Sabor izabrano 23 posto žena, a nakon rotacija u Saboru ih je bilo 25 posto.

'To nas ne tješi jer izvorno žene nisu stavljane na visoku poziciju na kandidacijskim listama iako ih je na njima bilo 34 posto. Bile su na niskim pozicijama i nisu mogle ući u Sabor niti u uži izbor za funkcije', pojasnila je Ljubičić prije regionalne konferencije koja se održala danas u Zagrebu pod nazivom 'Uloga pravobraniteljskih ureda u suzbijanju diskriminacije s naglaskom na područje spolne diskriminacije i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije'.

Iako su statistike porazne, možemo se tješiti da ne odudaramo od europske prakse. U Europskom parlamentu sjedi 24 posto žena, dok ih je u francuskom parlamentu tek 18 posto. Ispunjavanje ženskih kvota nije dovoljno, žene ne trebaju biti fikusi i u politici reda radi', smatra Ljubićić. 'Radom županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova možemo puno na terenu napraviti na osvješćivanju žena i njihovoj aktivnoj ulozi u društvu i politici', zaključila je pravobraniteljica.

Stranke moraju sankcionirati seksističke izjave

Budući ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedavno je imao seksističku eskapadu usmjerenu prema uskoro bivšoj premijerki Jadranki Kosor. Iako se ona pozivala na seksualnu diskriminaciju i kada nije bilo elemenata, Jovanovićeva usporedba premijerke s drugom pratiljom miss Pakraca bila je seksistička. Pravobraniteljica Ljubičić istaknula je kako će raditi na svim razinama. 'Na stereotipima moramo puno raditi. Političari su problem jer svojim ponašanjem moraju davati primjer, a njihove stranke takve istupe moraju sankcionirati', zaključila je.