STUDENTSKI ŽIVOT

Seks na Prometnom, trava na Tekstilnom faksu

28.11.2008 u 16:47

Bionic
Reading

Zabrana pušenja najteže se podnosi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Ništa čudno s obzirom na to da čak 70 posto studenata i gotovo 77 posto studentica toga fakulteta na dan zapali tri cigarete

ZAGREB - U stopu ih slijede studenti Prometnog fakulteta na kojemu je 60 posto pušača, a na trećem je mjestu Agronomski fakultet na kojemu bez cigarete ne može 56 posto studenata. Najviše iskustva s uzimanjem psihoaktivnih droga također imaju studenti TTF-a: više od 43 posto uzelo ih je marihuanu, a na drugom je mjestu opet Prometni fakultet na kojemu iskustva s drogama ima više od 42 posto studenata.

Na TTF-u ima i najviše pothranjenih studenata, njih gotovo 23 posto, dok su najuhranjeniji studenti Policijske akademije.

Podaci su to Službe za školsku i sveučilišnu medicinu zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, u koju svake godine na obvezne sistematske preglede dođe otprilike deset tisuća studenata, piše Večernji list.

Najviše spolnog iskustva imaju studenti Prometnog fakulteta, na kojemu je odnos imalo 82 posto studenata i nešto manje od 72 posto studentica. Pritom je zabrinjavajuće što gotovo 60 posto spolno aktivnih studentica tog fakulteta nije bilo na ginekološkom pregledu. Na drugom su mjestu studenti TTF-a na kojemu je spolni odnos imalo više od 74 posto studentica, a na ginekološki ih je pregled otišlo manje od 30 posto. Na Filozofskom fakultetu spolni je odnos imalo nešto više od 55 posto studenata, dok ih je najmanje spolno aktivnih na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, 51 posto.

'Sve je više neplodnih parova, a spolno prenosive bolesti postale su golem problem. Prema našim spoznajama, Papa test je pokazao stanične promjene povezane s HPV-om u desetak posto studentica, a nešto ih je manje zaraženo klamidijom',  upozorava Marija Džepina, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu, koja je provela analizu zdravstvenog stanja studenata.

Zavod analizira podatke o prehrambenim navikama, bolestima, tjelesnim aktivnostima, konzumiranju alkohola i cigareta, te spolnom životu studenata zagrebačkih fakulteta.