ZA BORBU S KORUPCIJOM

Šeks Mesiću: Odlikujte Jadranku Kosor!

21.12.2009 u 21:32

Bionic
Reading

Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a i Sabora te predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, predložio je predsjedniku Stjepanu Mesiću da odlikuje premijerku Jadranku Kosor visokim odličjem Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Velered se uručuje dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske, hrvatskim i stranim predsjednicima parlamenata i vlada za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske.

Također se dodjeljuje za izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima te najvišim vojnim dužnosnicima Oružanih snaga RH za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga.

'To je moj prijedlog predsjedniku Mesiću i on će o tome donijeti odluku', istaknuo je Šeks u razgovoru za božićni Večernjakov prilog Obzor i obrazložio razloge za to odlikovanje, iako je Jadranka Kosor na dužnosti premijerke tek nepunih šest mjeseci. Šeks svoj prijedlog potkrepljuje time što se premijerka istaknula na trima razinama djelovanja.

U prvom redu nezamjenjivo je njezino djelovanje u zaštiti prava branitelja, ali i svih ugroženih skupina u društvu te borba na prevenciji protiv zloporabe droga te nasilja u društvu i obitelji. Tu je deblokada pregovora sa Slovenijom te ubrzanje na putu ulaska Hrvatske prema EU.

No kao glavni razlog ističe to što se posljednjih mjeseci, otkako je na čelu Vlade, pokazala kao istinski i beskompromisan borac protiv korupcije i organiziranoga kriminala. A da je njegov prijedlog na mjestu, kaže, potvrđuje i to što je izabrana za osobu i političarku godine.

Iz Ureda predsjednika potvrdili su da je prijedlog pristigao i da je u proceduri. Inače, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom treće je odlikovanje RH po važnosti, a ustanovljen je 10. ožujka 1995. godine.

Republika Hrvatska ima 18 odlikovanja, podijeljenih u četiri velereda i 12 redova, dvije spomenice, dva priznanja i četiri medalje. Predsjednik dodjeljuje velered na vlastiti poticaj ili na prijedlog državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja RH, kojemu prijedloge mogu dostaviti predsjednik Sabora, predsjednik Vlade te ministri obrane ili unutarnjih poslova, piše Večernji.hr.