integriranje u eu

Šefovi država zapadnog Balkana započeli sastanak u Brdu kod Kranja

17.05.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Na Brdu kod Kranja u ponedjeljak ujutro počeo plenarni sastanak čelnika država zapadnog Balkana u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, posvećen naporima u približavanju država jugoistoka Europe njihovu integriranju u Europsku uniju

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, Zorana Milanovića i Boruta Pahora, na današnjem vrhu čelnika sudjeluju predsjednik Albanije Ilir Meta, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, te tri člana predsjedništva BiH: Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Inicijativu Brdo-Brijuni su 2010. godine pokrenule Slovenija i Hrvatska zbog jačanja povjerenja i regionalne suradnje, te kako bi potaknule zemlje koje aspiriraju na članstvo da ustraju na reformama koje su potrebne za ulazak u Europsku uniju.

U ponedjeljak ujutro prije početka samita hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se bilateralno s predsjednicima Kosova Vjosom Osmani i Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U nedjelju, uoči današnjeg "balkanskog" summita, na Bledu su se sastali slovenski i hrvatski predsjednici Pahor i Milanović, izrazivši očekivanje da će na današnjem sastanku biti napravljen korak naprijed u tom pravcu.

Slovenija polovicom godine preuzima predsjedanje Vijećem EU-a i namjerava potaknuti bržu integraciju regije kao jedan od svojih prioriteta, a Pahor je to ocijenio važnim i za EU kao cjelinu iz geopolitičkih razloga.

On se zauzeo za mogućnost da se zemlje nečlanice iz ovog područja u EU u budućnosti, ali što brže, uključe "u paketu", makar su u različitom položaju s obzirom na fazu pristupnog procesa.

Kao važno postignuće djelovanja inicijative Brdo-Brijuni do sada istaknuo je komunikaciju među čelnicima, s obzirom da se prije desetak godina ona nije postojala.

"Ovdje smo da pomognemo susjedima na zapadnom Balkanu, kako bi oni što prije i što jednostavnije, ako je to moguće, ušli u EU", kazao je Milanović nakon jučerašnjeg sastanka s Pahorom.

Uz plenarni sastanak najavljeno je i više billateranih sastanaka tijekom skupa, s kojeg će se, prema predviđanjima domaćina, u zajedničkoj izjavi naglasiti jaka privrženost procesu širenja EU-a prema svom jugoistoku.

U popodnevnim je satima predviđena i konferencija za novinare o postignućima sastanka.