štefica karačić

Šefica udruge socijalnih radnika: Predlažem ministru Aladroviću, prije nego primi Jelenu Veljaču, da pogleda kakve objave ima na svom profilu

05.04.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Nadzor Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška zbog slučaja djevojčice koja je u nedjelju preminula u Klinici za dječje bolesti Zagreb još nije završen, a o njemu i drugim aspektima ovog slučaja za Dnevnik Nove TV govorila je predsjednica udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, koja je zajedno s kolegicom bila u stručnom nadzoru centra

'Ja sam, zajedno s kolegicom, bila u stručnom nadzoru u Centru u petak. Taj nadzor još nismo dovršili. Naš prvi uvid u slučaj ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti u radu Centra. Ne mogu tvrditi da ih nije bilo dok se ne provede kompletan postupak', rekla je Štefica Karačić za Dnevnik Nove TV.

Odgovorila je i na tvrdnje bake preminule djevojčice kako je prijavila da dijete ima masnice, a da joj je socijalna radnica rekla da ne smije pregledati dijete.

'Ja imam sasvim drukčiji uvid. Vidjela sam bilješku u spisu gdje je na jednu sumnju ogrebotine na čelu, socijalna radnica zapravo posumnjala da je moguće da je netko dijete zlostavljao i tražila je da se razodjene i napravila je bilješku gdje se vidi da dijete nema ozlijede', rekla je Karačić.

Odgovorila je i na pitanje o hematomima koje je djevojčica navodno imala dan prije tragedije kad je bila u centru.

'To što se govori o tim hematomima, pričekala bih liječničke nalaze. Prema nekim izvorima koje imam, slika je drukčija. Dijete nije imalo ozlijede kada je bilo u Centru, ali je pokazivalo određene znakove da se nešto događa. Tada je djevojčica, zajedno s majkom, upućena da se obrati liječniku što su i napravili', rekla je predsjednica udruge socijalnih radnika.

Građani se opraštaju od djevojčice u Klaićevoj Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Kaže kako se od jednog do drugog tragičnog slučaja događa da javnost želi objesiti krivca, ali je naglasila kako će postupci koji se provode sigurno utvrditi krivca.

'Iskreno, ja bih bila iznenađena da i ovaj ministar nije napravio isti potez kao i prethodni i da smjenom ravnatelja smatra da je riješio sve probleme u sustavu socijalne skrbi. Nažalost, točno je što ste rekli. Nakon smjene ravnatelja, za tjedan dana zaboravljamo da taj Centar za socijalnu skrb treba druge oblike pomoći za rad u ovako složenom i teškom području kao što je zaštita djece', kazala je Karačić.

  • +11
Građani ispred Klaićeve u Zagrebu ostavljaju plišane igračke i pale svijeće za preminulu djevojčicu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Smatra da se sustavno nije promijenilo ništa od slučaja u kojem je otac monstrum bacio četvero djece s balkona.

'Sustavno se nije promijenilo ništa. Čuje se glas različitih aktivistica koje imaju lakši pristup nositeljima politika nego što to imaju stručnjaci. Mi smo uvijek pod sumnjom, uvijek smo oni koji snose odgovornost. Ako je hijerarhijski ravnatelj odgovoran, onda se ja pitam - gdje je tu odgovornost ministra?', upitala je i dodala kako ni ona, a ni predstavnici drugih strukovnih organizacija neće biti na sutrašnjem sastanku s ministrom Josipom Aladrovićem i predstavnicima inicijative Spasi me.

>>> Jelena Veljača: 'Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor'

'Predlažem ministru prije nego primi Jelenu Veljaču i njezine kolegice, da pogleda kakve objave ima na svom profilu vezano za stručnjake koji rade u socijalnoj skrbi. I neka ima na umu da je i on dio sustava socijalne skrbi i da se to odnosi i na njega'', naglasila je Karačić.