PEJČINOVIĆ BURIĆ U NEW YORKU

Šefica hrvatske diplomacije za veći angažman međunarodne zajednice u BiH

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2018 21:45
  • Objavljeno 23.04.2018 u 21:45
Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MVEP

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razgovarala je u ponedjeljak s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom, uključujući i o stanju u BiH, složivši se da međunarodna zajednica mora uložiti više napora kako bi se osigurala stabilnost te zemlje, među ostalim i načelo konstitutivnosti triju naroda.

Šefica hrvatske diplomacije se u sklopu američke turneje u New Yorku sastala s Lajčakom i sudjelovala na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti na temu Mladi, mir i sigurnost.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je o osnaživanju rada UN-a u području izgradnje i održavanja mira, reformi Svjetske organizacije, njegovoj globalnoj ulozi i o situaciji u regiji.

Lajčak je istaknuo kako međunarodna zajednica mora uložiti više napora u osiguravanje stabilne i prosperitetne BiH, uključujući i poštivanje načela konstitutivnosti, stoji u priopćenju.

Marija Pejčinović Burić i Miroslav Lajčak u New Yorku

Marija Pejčinović Burić i Miroslav Lajčak u New Yorku

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MVEP

Raspavu o mladima organizirao je Peru kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti u travnju. Tema je bila provedba rezolucije usvojene 2015. kojom se prvi puta na dnevnom redu Vijeća prepoznala važnost mladih u održavanju i promicanju međunarodnog mira i sigurnosti, posebno u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba.

Pejčinović-Burić je u govoru istaknula da mladi čine značajan dio svjetskog stanovništva te da svjetski mir i sigurnost ovise upravo o njihovoj dobrobiti i zaštiti, kao i unaprjeđenju njihovih prava.

Također je ukazala na važnost stvaranja prostora za snažan i pozitivan doprinos mladih izgradnji mira i sigurnosti, navodi se u priopćenju ministarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!