SUKOB INTERESA

Šefica AZTN-a u veoma delikatnoj situaciji

05.07.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, pitala je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa smije li donositi odluke koje se tiču koncerna Agrokor s obzirom na to da je njezin suprug Davorin Spevec ravnatelj Poliklinike Aviva koja djeluje u sklopu istog koncerna, a ima i vlasnički udio u toj poliklinici

Povjerenstvo joj je preporučilo da se izuzme od odlučivanja u odlukama Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koje se tiču eventualnog monopola Agrokora na tržištu kako ne bi bila u sukobu interesa. No ta odluka mogla bi imati obiteljske implikacije, jer ako predsjednica bude učestalo izuzeta iz odluka Agencije kojoj je na čelu, može se dovesti u pitanje rad te institucije koja sprečava nedozvoljeni monopol na tržištu.

Povjerenstvo joj je stoga poručilo da bi svojoj situaciji trebala drukčije pristupiti. Drugim riječima, sa svojih dužnosti trebali bi odstupiti ili suprug ili ona.

Podsjetimo, uskoro će se pred AZTN-om pojaviti slučaj iNovine - Tisak (u većinskom vlasništvu Agrokora). Te dvije tvrtke su prijavile namjeru koncentracije, no još se prikuplja dokumentacija i kada prijava bude kompletna, AZTN će morati dati svoje mišljenje o utjecaju te koncentracije na tržište.