reakcija srpske manjine

SDSS-ova Dragana Jeckov: Penava je pokazao kako nije gradonačelnik Srbima u Vukovaru

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 18.10.2019 15:30
  • Objavljeno 18.10.2019 u 13:22
Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon burne sjednice vukovarskog Gradskog vijeća koje je zaključilo kako se nisu stvorili uvjeti za ravnopravnost ćirilićnog pisma u tom gradu, stigla je i reakcija srpske nacionalne manjine

'Nismo zadovoljni današnjom odlukom Gradskog vijeća Grada Vukovara ni tonom rasprave na sjednici. To nije dobro radi samih građana Vukovara. Odlukom nije poštovana odluka Ustavnog suda, ali neka Ustavni sud to procijeni i utvrdi. Ćirilica je pismo čije korištenje ne znači i ne može značiti provokaciju ili ugrožavanje nekog', kazao je kratko za tportal predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, dodavši ta je upravo zbog toga SNV pokrenuo kampanju 'Da se bolje razumijemo'.

Penavinu reakciju komentirala je u Saboru i potpredsjednica SDSS-a Dragana Jeckov. 'Još jednom smo imali priliku vidjeti kako se gradonačelnik Penava odnosi prema pruženoj ruci, ovaj put je to učinio vijećnik SDSS-a. Na isti način na koji se do sada ophodio prema odluci Ustavnog suda tako i prema statutu svog grada, Penava je još jednom pokazao kako je on gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara, a to sigurno nisu pripadnici srpske zajednice', kazala je Jeckov.

'Više puta tijekom rasprave, koja je zaista bila uzavrela, spominjali su se ratni zločini i silovatelji koji šetaju ulicama Vukovara, mi smo jako zainteresirani za rješavanje tih pitanja. Ne samo da smo zainteresirani nego činimo sve da svaki ratni zločinac dobije ime i prezime i da se skine stigma s građana Vukovara koji pripadaju srpskoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se tako nešto učini', dodala je.

Uvjerena je da će doći vrijeme da će u Vukovaru biti postavljene dvojezične ploče. 'Ovo je bila pružena ruka mira, tolerancije na području gdje je mirna reintegracija završena 1998.', poručila je Jeckov.

Podsjetimo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća predložio zaključak da se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, a takav zaključak Vijeće je i prihvatilo.

No rasprava vođena na sjednici Vijeća bila je na rubu incidenta. Na napetoj, emocijama nabijenoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u jednom trenutku predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar rekao je da je rasprava krenula u krivom smjeru te pozvao na dijalog i pritom uručio Penavi statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, koji je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu.

Gradonačelnik Penava bacio je na pod statut, a potom ga je digao i pokazujući pred novinarima izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je majicu na kojoj je ispisan broj žrtava sprske agresije na Vukovar i predao je Kolaru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!