humanitarno odricanje

Šef Sabora Jandroković plaću daje za saniranje šteta od potresa, zagrebački vijećnici pozvani da isto doniraju

24.03.2020 u 17:30

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković danas najavio da će članovi Vlade svoju plaću za ožujak uplatiti za saniranje šteta od potresa, isto će napraviti i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uplatit će svoju plaću za ožujak na račun akcije "Zajedno za Zagreb" namijenjen za saniranje posljedica šteta od potresa. Predsjednik Sabora Jandroković pridružuje se tako Vladinoj inicijativi kako bi pokazao solidarnost sa stradalim građanima s obzirom na razmjere štete koje je Zagreb doživio u potresu', priopćili su iz njegovog Ureda.

Jandroković je pozvao i druge zastupnice i zastupnike da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

Sličnu inicijativu pokrenuo je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, otkrio je na svom Twitter profilu gradski vijećnik HNS-a Tomislav Stojak.

​Župan Kolar i zamjenici odriču se plaće za ožujak radi pomoći stradalima u potresu

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek odreći će se plaća za ožujak radi pomoći stradalima u potresu u dijelu županije, priopćili su u utorak iz te županije.

Nedjeljni potres snage 5,5 po Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverno od Zagreba, prouzročio je velike štete i na objektima na području Grada Donje Stubice i općina Gornje Stubice i Marije Bistrice u Krapinsko-zagorskoj županiji. Zbog štete veće od 40 milijuna kuna, župan Željko Kolar u utorak je proglasio elementarnu nepogodu za Donju i Gornju Stubicu te je najavio da će naknadno, nakon procjene štete na terenu, ona biti proglašena i za Mariju Bistricu.

U potresu su ozlijeđene tri osobe, 12 obitelji iseljeno je iz kuća koje nisu sigurne za stanovanje, a više od 40 objekata morat će se srušiti.

Krapinsko-zagorska županija u ponedjeljak je pokrenula kampanju potpore stanovnicima potresom pogođenog područja „Zajedno za Gupčev kraj – buna traje!“ u sklopu koje su se župan Kolar i zamjenici Petek i Ferek Jambrek odrekli plaće za ožujak u korist stradalih.