NAPAD NA USTAVNI POREDAK BIH

Šef policije ogorčen jer su ih sigurnosne agencije ostavile na cjedilu

08.02.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Tijekom nereda koji su se u petak zbili u većim gradovima na području Federacije Bosne i Hercegovine oštećeno je ili uništeno 18 objekata a ozlijeđen je 131 policajac, no najveći problem predstavlja činjenica da je zapravo napadnut ustavni poredak BiH a državna tijela vlasti i sigurnosne agencije na državnoj razini na to uopće nisu reagirale, izjavio je u subotu u Sarajevu ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač

'Najveća šteta je napad na ustavni poredak BiH. Napadi na institucije države imaju tu dimenziju, a Predsjedništvo BiH je najvažnija institucija', kazao je Lukač novinarima. Pripadnici interventne postrojbe federalnog MUP-a u petak u večernjim satima razbili su skupine nasilnih prosvjednika koji su napali i zapalili zgradu državnog predsjedništva u Sarajevu a Lukač je kazao kako je zapovijed za to izdao nakon što niti jedna druga nadležna agencija nije reagirala.

Pojasnio je kako su Predsjedništvo BiH trebali štititi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela no nitko od njih nije reagirao. 'Njih treba pitati zašto su tako postupili', kazao je Lukač, dodajući kako bi zgrada Predsjedništva BiH potpuno izgorjela da nisu intervenirali federalni specijalci. 'Nisam zadovoljan reagiranjem tijela državne vlasti niti sigurnosni agencija', kazao je Lukač.


Izjavio je i kako Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) također nije dostavila policiji nikakve korisne informacije o pripremanju prosvjeda koji su se pretvorili u masovne nerede. Ravnatelj federalne uprave policije je konstatirao kako koordinacije među brojnim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH uglavnom nema a da bi sve bilo drugačije kada bi država imala ministarstvo unutarnjih poslova kakvo imaju druge zemlje.

Komentirajući nerede koji su izbili u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću i Mostaru Lukač je kazao kako je teško vjerovati da se takvo što moglo zbiti spontano jer se vidjela usklađenost. Najavio je i kako će se sve istražiti a odgovorni za uništavanje imovine i za nasilje biti sankcionirani.

'Policija je bila brutalno napadnuta', kazao je Lukač dodajući kako su bili ispunjeni svi uvjeti i za uporabu smrtonosne sile no tome se ipak nije pribjeglo.'Većina onih koji su pljačkali i palili, barem u Sarajevu, bili su mladići od 17-18 godina', tvrdi Lukač.

'Stvari mogu otići u pravcu u kojemu to nitko ne želi', upozorio je ovaj policijski dužnosnik, potvrdivši kako do policije dopiru najave novih okupljanja. Pozvao je sve razine vlasti da stoga preuzmu svoj dio odgovornosti kako bi se izbjeglo ponavljanje scena nasilja i dalje ugrožavanje države.