taoci u gazi

Šef Mossada posjetio Katar radi razgovora o Hamasu

31.10.2023 u 06:50

Bionic
Reading

Direktor Mossada David Barnea posjetio je Katar tijekom vikenda i sastao se s visokim katarskim dužnosnicima kako bi razgovarali o njihovim naporima u pokušaju oslobađanja više od 235 izraelskih i stranih državljana koji su uzeti kao taoci i dovedeni u Gazu tijekom terorističkog napada 7. listopada

Izraelski novinar Barak Ravid koji je objavio vijest navodi da je posjet važan jer je Katar trenutno glavni posrednik između Izraela i Hamasa oko pitanja talaca. Bidenova administracija također radi s Katarom po ovom pitanju jer su nekoliko talaca koje Hamas drži Amerikanci.

Izraelski ratni kabinet prošlog je četvrtka odlučio započeti proširenu kopnenu operaciju u Gazi nakon što posredovanje Katara nije urodilo plodom.

Izrael je donio odluku dijelom jer je Hamas odbio dati Izraelu preko Katara popis imena svih talaca koje drži. Hamas je rekao katarskim dužnosnicima da je još uvijek u procesu otkrivanja gdje se nalaze svi taoci i njihov identitet. Ali u Jeruzalemu su smatrali da je to samo taktika da se dobije vrijeme i spriječi izraelska kopnena operacija.