globalna razina

Prihvaćena jordanska rezolucija u UN-u o Gazi, 14 zemalja bilo protiv, pa i Hrvatska

27.10.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju koju je u ime Arapske lige predložio Jordan, a koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje. Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su glasovale protiv usvojene rezolucije

Jordanska rezolucija usvojena sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih. Također je odbijen i amandman koji je predložila Kanada, a u kojem su tražili da se imenom navodi Hamas kao počinitelj napada na Izrael i organizacija koja drži taoce. U amandmanu se nedvosmisleno odbacuju i osuđuju teroristički napadi Hamasa 7. listopada i zarobljavanje talaca te poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenika.

Ključne odredbe usvojene rezolucije, koja je neobvezujući izraz većinskog stajališta država članica UN-a. Međutim iako neobvezujuća ima simboličnu važnost, posebno jer je Vijeće sigurnosti blokirano. Više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s ratom nije prošlo ili su na njih stavile veto SAD ili Rusija i Kina.

Rezulucija Glavne skupštine UN-a je tako je prvi službeni odgovor Ujedinjenih naroda na sukob na Bliskom istoku koji je započeo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, 7. listopada, u kojemu je ubijeno preko 1400 ljudi, mahom civila.

U rezoluciji se posebno ne spominje militantna skupina Hamas, koja ima vlast u Gazi, niti se imenom ne osuđuju zločini protiv izraelskih civila. Usvajanju su se žestoko usprotivile Sjedinjene Države i Izrael.

Izvor: Društvene mreže

Rezolucija poziva na 'trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje' i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i 'stalno, dostatno i nesmetano' pružanje osnovnih životnih zaliha i usluga u Pojas Gaze. Osuđuje se 'sva djela nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sva djela terora i neselektivnih napada, kao i sva djela provokacije, poticanja i razaranja'.

Također se poziva na 'trenutačno i bezuvjetno oslobađanje' svih zarobljenih civila te se zahtijeva njihova sigurnost, dobrobit i humano postupanje u skladu s međunarodnim pravom.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. "Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo", rekao je.

"Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti".

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

Uz Izrael, SAD i Hrvatsku, od članica EU-a protiv rezolucije su glasovale Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali susjedna Slovenija, Francuska, Irska i Belgija bile su "za".

"Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze", rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.