Marko Boras Mandić

Šef kvarnerskog stožera: Gdje su covid-redari u krcatim busevima i tramvajima?

15.10.2020 u 18:20

Bionic
Reading

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zamjenik župana Marko Boras Mandić na svom je Facebook profilu kritizirao nove mjere Nacionalnog stožera za ugostitelje

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"1kg mozga i 4m2 prostora

Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu. Ok može, ali ajmo krenuti redom. Ajmo prvo riješiti epidemiološki puno rizične prostore i moguće covid hotspotove. Na prvom mjestu JAVNI PRIJEVOZ. Tamo ne postoji ta odredba od 4 m2 po putniku, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30% kapaciteta.

A onda bi financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u 100% vlasništvu gradova i općina. Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera. Isto tako u javnom gradskom i prigradskom prijevozu nisam primijetio odredbu o uvođenju covid redara.

I zašto onda tražiti sve to od PRIVATNOG sektora, u ovom slučaju ugostitelja ako nisi to isto u stanju provesti i primijeniti i u JAVNOM sektoru? A složit ćemo se da su JAVNI gradski i prigradski prijevoz mnogi prisiljeni koristiti, učenici, studenti, radnici, umirovljenici. Svi oni se SVAKODNEVNO gužvaju često natiskani ko sardine bez ikakve socijalne distance. Često i u prisustvu osoba bez maskica. A nigdje covid redara. O sustavu ventilacije u autobusima ili m3 prostora po osobi u odnosu na restorane i kafiće neću ni pisati.

Zato okej 4 m2 u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo JAVNI PRIJEVOZ pa tek onda tražimo od PRIVATNIKA da slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara rješava pandemija kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna! Uz to, u kafić nitko ljude neće tjerati da ulaze ako se ne osjećaju sigurno. Ali moja djeca moraju BUSOM u školu svaki dan, kao i mnogi drugi sugrađani samopravedno i isto za sve", napisao je Boras Mandić u objavi.