antun ilijaš

Šef Komore socijalnih radnika o slučaju djevojčice Nikoll: Nije greška. Mi nismo više mogli držati dijete u drugoj obitelji, nego u pravoj

23.04.2021 u 19:11

Bionic
Reading

'Zvuči šokantno, ali propusta u radu socijalne radnice nije bilo - sve instrumente, sve što je bilo primijenjeno, mogu dati činjenice. Činjenica je da je 2020. na kraju dvaput bila produžavana mjera za sud i ne možete ju promijeniti treći put', komentirao je činjenicu kako nije bilo pogreške u radu socijalne radnice u slučaju djevojčice Nikoll Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš kaže kako zakon nije loš.

'Roditelji su sve radili da promijene svoj odnos, po nalazima i sve što je pisalo, i voditeljica mjere je bila jednom tjedno u kući. Njihovi su se partnerski odnosi promijenili, djeca nisu bila ugrožena, bili su kod zubara, kod pedijatra...Oni su prije 2018. imali nasilje u obitelji, ali se ljudi imaju pravo mijenjati. Dan prije tragedije, pozvani su roditelji. Dva psihologa su odvojeno vodila razgovor s majkom i djetetom, gledali su odnose. Dijete prilazi majci. Ono je povraćalo jer i bio je dogovor da majka odvede dijete doktoru. Oni su to i prije radili', rekao je Iliijaš gostujući u RTL Danas.

Na novinarski upit kako je greška jer je bilo nasilja, Ilijaš je rekao: 'Nije greška. Mi nismo više mogli držati dijete u drugoj obitelji, nego u pravoj'.

Dodao je kako je umjereni rizik u svakoj siromašnoj obitelji.

'Hoćemo li svu djecu u siromaštvu izdvajati? Nasilje je bilo prije, tada je visok rizik i zato su dijete izdvojili i produžili mjeru - dakle, prije nego su se roditelji promijenili. Nasilje je bilo 2017. i 2018.', rekao je Ilijaš te nastavio:

'Ministarstvo će morati donijeti odluku, komora je donijela nadzor... 20 spisa je izdvojeno i radili smo to i morali vidjeti što se dogodilo'.

Slučaj bi se mogao ponoviti

'O Akcijskom planu ne znam ništa što je ministar najavio, mislim da bi bilo dobro da smo uključeni. Rade iste struke, neka one provedu tjedan dana s nama pa da rade', rekao je na kraju Ilijaš.