OBRAČUN DRŽAVE I MAFIJE

'Šef ima veliki problem'; vođa kriminalne skupine Velja Nevolja optužio Vučića da je od njega naručivao prljave poslove, srpski predsjednik uzvraća: Ako sam ga ikad vidio, sam ću si platiti doživotni zatvor

22.07.2021 u 14:09

Bionic
Reading

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, šef kriminalne skupine osumnjičen za niz okrutnih ubojstava u Beogradu i okolici, u svom iskazu pred tužiteljstvom optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je od njega tražio niz usluga, od kontroliranja Partizanovih navijača do pritiska na taksiste da otkažu prosvjed protiv jedne aplikacije za usluge taksija. Vučić je u svom stilu odgovorio da će u narednih 48 sati tek otkriti što je sve radila Belivukova kriminalna skupina te u potpunosti negirao izravan kontakt s njime

Belivuk je dao iskaz u sklopu postupka koji bi početkom kolovoza trebao započeti optužnicom protiv njegove huligansko-kriminalne skupine Principi i njega samog. Tereti ga se za okrutna ubojstva najmanje pet osoba, a koja se povezuju s kavačkim klanom, mafijaškom organizacijom sa sjedištem u Crnoj Gori, podsjeća Nova.rs.

Velja Nevolja negira ubojstva, no tijekom saslušanja, čije detalje donosi istraživački portal Krik, sa zadovoljstvom je ispričao detalje usluga koje je navodno činio za predsjednika i njegovu kliku. Ustvrdio je da je s predsjednikom Srbije bio povezan preko Aleksandra Vidojevića, pripadnika navijača Partizana poznatijeg pod nadimkom Aca Rošavi.

'Vidojević mi je rekao da Šef želi srediti situaciju među navijačima Partizana na način da se osnuje nova frakcija koja će ujediniti posvađane navijače, što smo mi i učinili. Nakon nekog vremena posumnjali smo da Aca Rošavi preuzima zasluge za naša djela. U to vrijeme požalio sam se Darku Glišiću (Vučićevu kumu) da imamo problema s Dijanom Hrkalović (zamjenicom ministra policije), koja je naložila da pri svakom pretresu skinu naše žene do gole kože. Glišić je rekao da ne zna kako to riješiti jer ona ne sluša ni Vučića, pa mi je obećao da će mi organizirati sastanak s Vučićem u četiri oka u privatnom stanu na beogradskoj Zvezdari.

Privođenje Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja Izvor: Pixsell / Autor: Stefan Tomasevic/ATAImages/PIXSELL

Belivuk tvrdi da je na tim sastancima Vučić od njega tražio konkretne usluge, kao što su vršenje pritiska na taksiste da otkažu prosvjed protiv aplikacije Car:Go, svojevrsnog 'srpskog Ubera', jer je u pitanju 'prijateljska tvrtka'. 'U novinama je pisalo da je to hrvatska tvrtka. Kako mogu ustaše, u prijevodu Hrvati, biti prijatelji', pitao ga je Belivuk prema iskazu.

Među uslugama koje je učinio za Vučića Belivuk navodi da je natjerao pripadnike Grobara da ne skandiraju 'Vučiću pederu', da je spriječio dolazak huligana na Paradu ponosa te da ih je slao na skupove Srpske napredne stranke kako bi bili masovniji.

  • +5
Aleksandar Vučić na sjednici Savjeta za nacionalnu sigurnost Izvor: Pixsell / Autor: Milan Maricic/PIXSELL

Objavu iskaza komentirao je i Vučić, najavivši da će u narednih 48 sati otkriti tko je točno prenosio poruke Veljku Belivuku te niz drugih detalja, no da zasad odbija komentirati te stvari jer je istraga u tijeku.

'Logično je kad stiže optužnica, kad se dokazi gomilaju, kad kriminalci to vide, da se moraju politički izvlačiti. Napadali su me, prisluškivali, govorili da sam od sudova spašavao svoje navodne ljubavnice. Govorili su i da sam imao odnose s muškarcima, uglavnom nekim voditeljima. Ali to su sitnice, a od mene su tražili da platim reket! Poručujem im - neću plaćati reket! Pokazat ću narodu istinu i pobijedit ćemo ubojice, koljače i ostale pomagače. Nikad nisam vidio Belivuka niti njegove ljude, nikada i nigdje. Sve ću pokazati u narednim danima, bit će interesantno. Ako sam se s njima negdje vidio ili razgovarao, bilo kada i bilo gdje, spreman sam ići doživotno iza rešetaka i platiti sebi zatvor', rekao je Vučić.