najugroženija društvena skupina

Šef HSU-a: Za isplatu božićnica umirovljenicima u iznosu od 100 eura trebalo bi osigurati 115 milijuna eura, što je manje od opljačkanog iznosa u Ini

24.11.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zatražila je u četvrtak isplatu božićnica u visini 100 eura/750 kuna svim umirovljenicima, bez obzira na visinu mirovine, kako bi si uljepšali Advent i Božić, budući da ih većina zbog malih i nedostatnih mirovina živi u siromaštvu

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je na konferenciji za novinare da se u Hrvatskoj godišnje isplaćuje najmanje milijardu kuna za božićnice, pa bi trebalo povesti računa i o umirovljenicima, čiji je položaj sve teži.

Umirovljenici su najugroženija društvena skupina, više od 700.000 njih od ukupno 1,2 milijuna živi s mirovinama ispod 3000 kuna, što je nedostatno za dostojan život čovjeka, kaže Gabričević.

Time bi se ispravila nepravda i izjednačilo sve umirovljenike na državnoj razini, jer sad božićnice dobivaju samo umirovljenici u bogatim gradovima, koji imaju financijske mogućnosti za to.

Za isplatu božićnica u iznosu od 100 eura trebalo bi osigurati 115 milijuna eura, odnosno 900 milijuna kuna, što je manje od opljačkanog iznosa u Ini, napominje Gabričević.

Osim toga, po Vladinoj odluci 232.000 državnih službenika i namještenika dobit će božićnice od 1750 kuna, za što je osigurano 406 milijuna kuna, što je manje od iznosa za koji je oštećen državni proračun u aferi s robnim rezervama.

Prema tome, novca ima, samo nije pravilno raspoređen ili je otet korupcijom i kriminalom, naglasio je Gabričević.

Kaže kako je Vlada upoznata s njihovim zahtjevom, no još nisu dobili odgovor. Podsjetio je kako je HSU još 2006. u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o božićnicama, ali do danas nije učinjeno ništa.

Tražimo da se prema hrvatskim umirovljenicima postupa kako i u drugim zemljama EU-a, jer oni su izgradili ovu zemlju, mnogi od njih sudjelovali su u njezinoj obrani u Domovinskom ratu i omogućili da na vlasti budu oni koji moraju biti svjesni da trebaju služiti narodu, a ne njime vladati, poručio je Gabričević.