OPASNA ZLATNA ZORA

Šef ekstremno desne stranke završio u zatvoru

03.10.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Predsjednik ekstremno desne grčke političke stranke Zlatne zore u srijedu navečer završio je u zatvoru nakon što se pojavio pred sudom, a čeka ga sudski proces zbog optužbi za pripadnost zločinačkoj skupini, rekao je u četvrtak za Reuters sudski dužnosnik, dodajući da je riječ o prvome takvom potezu u posljednjih nekoliko desetljeća povučenom protiv predsjednika jedne političke stranke.

Predsjednik Nikolaos Mihaloliakos odgovarao je tijekom tijekom šestosatnog saslušanja na pitanja sudaca i tužitelja, zbog optužbi prema kojima je osnovao i sudjelovao u radu zločinačke organizacije.

Prvi put u gotovo pedeset godina, odnosno od vojnog udara, u Grčkoj je u zatvor poslan jedan legitimno izabrani političar.

Mihaloliakis je zanijekao sve točke optužnice. Uhićen je u subotu zajedno s članovima svoje stranke koje optužnice terete za najmanje 32 kaznena djela u sklopu nastojanja grčke vlade da suzbije djelovanje stranke nakon što je jedan od njezinih simpatizera prošli tjedan ubio poznatoga grčkog repera čije su pjesme obilovale antifašističkim stihovima. Reper je nasmrt izboden 17. rujna. Zlatna zora je treća najjača politička stranka u Grčkoj te gotovo otvoreno koketira s neonacizmom.

'Neka nam dugo živi, Grčka! Pobjeda!', viknuo je Mihaloliakos napuštajući sudnicu.