KINEZI, PRSTE K SEBI

Šef Centra za strateške izume: Otkrili smo 'vremeplov'!

11.04.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Iranski biznismen Ali Razeghi tvrdi da je izumio uređaj koji će korisnicima prikazati što će im se događati u budućnosti, a predviđanja se zasad očitavaju na maksimalno osam godina. Razeghi je registrirao stroj pod nazivom 'Aryayek Time Traveling Machine' pri državnom Centru za strateške izume u Teheranu, kojem inače predsjedava, javlja Business Insider

Stroj ispisuje budućnost na papiru, nakon što 'očita' korisnikov dodir, objasnio je 27-godišnji Razeghi državnoj agenciji Fars.

Mladi znanstvenik izjavio je da njegov stroj radi na principu niza kompleksnih algoritama, predviđajući 'pet do osam godina budućnosti bilo kojem pojedincu, uz 90-postotnu preciznost'.

Kao direktor iranskog Centra za strateške izume, Razeghi je 'serijski izumitelj' koji je na svoje ime registrirao još 179 drugih izuma.

'Na ovom projektu radio sam posljednjih 10 godina. Moj izum uklapa se u veličinu osobnog računala i može predvidjeti detalje iz narednih pet do osam godina života korisnika. Neće vas prenijeti u budućnost, nego će budućnost dovesti vama', rekao je Razeghi.

Razeghi kaže da iranska vlada uz pomoć njegova izuma može predvidjeti mogućnost vojnog sukoba sa stranom zemljom, prognozirati oscilacije vrijednosti stranih valuta i cijena nafte.

'Prirodno, vlada koja može vidjeti pet godina u budućnost bila bi u stanju pripremiti se na izazove koji bi je mogli destabilizirati', rekao je znanstvenik, dodajući da će uređaj, nakon što krene u masovnu proizvodnju, promovirati i u drugim državama.

Požalio se da ga prijatelji i članovi obitelji kritiziraju jer se 'pokušava igrati boga' s običnim životima i poviješću.

'Ovaj projekt uopće nije usmjeren protiv religijskih vrijednosti. Amerikanci pokušavaju doseći ovaj izum trošeći milijune dolara, a ja sam to uspio s djelićem tog troška', naveo je.

Razlog zbog kojeg prototip svog izuma još uvijek nije dao na uvid javnosti krije se, objasnio je, u opasnosti da će mu Kinezi ukrasti ideju i preko noći štancati stroj u milijunima primjeraka.