OMČA OKO VRATA

Sedamsto liječnika protiv reforme zdravstva

23.12.2008 u 14:30

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izrazila je nezadovoljstvo zdravstvenom reformom, odnosno položajem liječnika primarne zdravstvene zaštite kojima je, kažu, reforma omča oko vrata

'Zdravstvena reforma je politički igrokaz", rekao je na Mario Malnar iz Incijativnog odbora KoHOM-a, ocijenivši kako se reformom uništavaju vrijednosti obiteljskog liječnika. KoHOM želi promijeniti odnos financiranja i ulaganja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer će, naglašava, sadašnjom reformom obiteljski liječnici samo nazadovati, a "HZZO se ponaša po direktivi politike".

"Od nas se traži da napravimo 80 posto usluga u zdravstvu, a uzelo nam se 20 posto novca", rekao je Malnar, izrazivši nezadovoljstvo da liječnici primarne zaštite, po prijedlogu reforme, dobivaju samo 80 posto glavarine, a 20 posto, kaže, trebaju zaraditi. "Na taj način oduzimaju se naše plaće", upozorava.

Liječnici primarne zaštite ionako rade 1,5 puta više od liječnika u drugim europskim zemljama, navodi, a sada bi još "na cesti morali pronalaziti pacijente kako bi nešto zaradili". "Obiteljska medicina u ukupnoj svoti zdravstvenog proračuna sudjeluje s tri posto, odnosno s oko 900 milijuna kuna. Tri posto bi trebalo ostvariti 80 posto usluga u zdravstvu", upozorava Malnar založivši se za promjenu omjera financiranja jer, kaže, "famozne priče da ćemo moći zaraditi dvostruko - nemoguće su".

Da je reformom "u startu prihod liječnika primarne medicine umanjen za 20 posto", upozorila je i Ida Jangust-Šita, dodavši kako se novim ugovaranjem od liječnika traži da "zarade famoznim dijagnostičko-terapijskim postupcima". Po novom ugovoru, navodi, to su šivanje rana, promjena katertera, ispiranje želuca i slični sporadični postupci. "Odakle da očekujemo povrat prihoda kad takve postupke izvodimo tri puta na dan", upitala je.

Po prijedlogu zdravstvene reforme liječnici primarne zaštite za 20 posto glavarine moraju podnijeti troškove kako bi im se oni platili putem HZZO-a. Iz KoHOM-a upozoravaju kako se za, primjerice, kataterizaciju dobiva 27 kuna, a u tu svotu, navode, ulaze i troškovi prijevoza liječnika do pacijenta i materijal i rad. To, kako kažu, pokazuje da liječnik ne može zaraditi.

Koordinacija je prije dva tjedna na inicijativnom sastanku u nazočnosti oko 200 liječnika iz cijele zemlje, prihvatila Deklaraciju KoHOM-a te počela potpisivati peticiju kojom obiteljski liječnici traže odgodu primjene reforme zdravstva, odnosno njezinu doradu u suradnji s Koordinacijom i drugim legitimnim predstavnicima medicinske struke.

Inicjativu trenutačno podupire oko 700 liječnika, a peticija se još potpisuje.

Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas, odgovarajući na primjedbe koje su na reformu zdravstva iznijeli liječnici primarne zdravstvene zaštite, kako se tim liječnicima s početkom iduće godine ništa novo neće dogoditi, već će, ističe, moći dodatno zaraditi 20 posto.

"Liječnicima primarne zdravstvene zaštite se praktično neće ništa bitno novo neće događati od 1. siječnja, osim što će moći dodatno zaraditi 20 posto više, a to će moći na način, ako njihov pacijent bude zadovoljan". Rekao je to ministar Milinović.

Ministar je rekao kako liječnicima primarne zdravstvene zaštite ostaje 99,4 posto fiksnih ugovornih odnosa u što je, objašnjava, uključeno 80 posto fiksne glavarine za koju će ti liječnici sklapati ugovor s HZZO-om, standardni iznos za preventivne programe od 10 posto, potom 4,4 posto koji se dobivaju na osnovnu glavarinu, ako su liječnici specijalisti opće medicine, te još pet posto ukoliko se najmanje dva tima primarne zdravstvene zaštite povežu u grupnu praksu.

Novac za preventivne programe će do 1. travnja plaćati HZZO, jer je, objašnjava, do 1. travnja domovima zdravlja ostavljeno prijelazno razdoblje da se "pripreme za reformu".

Ministar objašnjava kako će liječnici primarne zdravstvene zaštite dodatno moći zaraditi preko plaćanja za dijagnostičko-terapeutske procese, ukoliko, primjerice, dnevno naprave tri EKG-a, dva pregleda uha i četiri vađenja krvi, te kroz provođenje preventivnih programa. "Pritom pacijenti neće morati ići u bolnici već će to napraviti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", naglašava ministar.

Ne navodeći imena, ministar je izdvojio primjer liječnika iz inicijative KoHOM, koji ima 2850 pacijenata za koje, navodi, dobiva 60 tisuća kuna mjesečno. Kada taj liječnik odbije 15 tisuća kuna za troškove hladnog pogona, plaću i doprinose medicinskoj sestri, te zakup i režije, ostaje mu 45 tisuća kuna dobiti mjesečno.

Mi želimo da taj liječnik ima i veću dobit, ali to "želimo iskontrolirati", kaže Milinović. "Taj kolega je po ugovoru trebao provesti 250 preventivnih programa tijekom prošle godine i za to je po ugovoru od HZZO-a dobio novce, a nije napravio niti jedan", upozorava ministar.

"Od 1. siječnja preventivne programe više nećemo plaćati fiktivno", naglašava Milinović ponavljajući kako će liječnici primarne prakse s početkom iduće godine uz zajamčen novac, moći dodatno zaraditi, "ali će morati dokazati da je tome tako".

Ministar je ponovio da participacije vrijede od dana uplate, odnosno uplatnica vrijedi kao polica zdravstvenog osiguranja dok se u HZZO-u ne provede kompletni postupak, "a sve kako bi se zaštitilo građane od nepotrebnih troškova".