bosanska sultanija

Nizala je skandal do skandala, a oduzimanje diplome prelilo je čašu: Je li ovo početak kraja Sebije Izetbegović?

07.03.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Sarajevu donio je odluku o oduzimanju akademskog zvanja magistrice medicinskih znanosti Sebiji Izetbegović, supruzi moćnog bošnjačkog političara, čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) i člana Predsjedništva BiH u dva mandata Bakira Izetbegovića. Zbog gubitka titule magistrice Sebija Izetbegović automatizmom gubi zvanje doktorice znanosti te posljedično titulu profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Problemi s diplomom muče gospođu Izetbegović već dvije godine, a konačna odluka sarajevskog Sveučilišta dolazi baš u trenutku u kojem njezinom suprugu Bakiru izmiču poluge vlasti iz ruku u Bosni i Hercegovini

Protiv odluke Senata Sveučilišta nije moguća žalba, ali se može pokrenuti postupak na nadležnom sudu. Ako u konačnici odluka Sveučilišta bude potvrđena, bit će to konačni pad moćne 'sultanije', kako je u javnosti tituliraju neovisni mediji neskloni Stranci demokratske akcije.

'Sporno je to što diploma magistra nije dostavljena Sveučilištu i što ne postoji. Ne postoji uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba', kazao je medijima rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Šrijelj, dodavši da su s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dobili službeno obavještenje da se ne može izdati uvjerenje o valjanosti indeksa. Više medija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine od Medicinskog fakulteta u Zagrebu također je tražilo informacije o magisteriju Sebije Izetbegović i sukus odgovora je taj da je on upisan, ali se ne može izdati potvrda da je na tom fakultetu i završen.

Ona je pak, dok je trajala sjednica Senata, zaprijetila kaznenim prijavama za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, diskriminaciju, kao i za iznošenje neistina u pokušaju njezine diskreditacije kao redovnog profesora Sveučilišta u Sarajevu.

'Profesorica Izetbegović od petka javno prijeti. Volio bih da je umjesto svih tih prijetnji pokazala diplomu magistra', odgovorio joj je Šrijelj.

Gospođi Izetbegović se u bosanskohercegovačkoj javnosti i inače spočitavaju bahatost i nezasitna ambicija. Neki idu tako daleko da krivnju za poraz Bakira Izetbegovića na posljednjim izborima za člana Predsjedništva BiH pripisuju upravo njoj i njezinim medijskim istupima u kojima je protivnike napadala 'ispod pojasa' te se bahato odnosila prema građanima. I ranije se petljala u politiku - njezinim imenom spekuliralo se kao mogućim kandidatom za Predsjedništvo BiH nakon što joj se suprug nije mogao kandidirati poslije dva uzastopna mandata. Na prošlogodišnjim izborima izabrana je u Skupštinu Kantona Sarajevo.

Ugled u javnosti narušilo joj je i spominjanje imena u velikoj aferi Respiratori, a koja je u vrijeme pandemije koronavirusa do temelja potresla Bosnu i Hercegovinu.

  • +4
Sebija Izetbegović Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Naime za bolnice u Federaciji BiH tada je kupljeno 100 kineskih respiratora za astronomskih 5,3 milijuna eura preko tvrtke Srebrena malina, registrirane za uzgoj i preradu voća i povrća. Da stvar bude gora, pokazalo se da su respiratori neispravni. Slučaj je završio na sudu, a prvooptuženi Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, kadar je Stranke demokratske akcije. Gospođa Izetbegović negira da je bila upućena u nabavku spornih respiratora, ali prepiska na Viberu između optuženih govori upravo suprotno. U njoj se spominje izvjesna Seb.

Sebija Izetbegović rođena je 1960. godine u Golubovcima u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu završila je u Sarajevu te diplomirala na Medicinskom fakultetu. Početkom rata preselila se u Zagreb te je u bolnici Sveti Duh nastavila specijalizaciju. Ginekologiju je specijalizirala po povratku u Sarajevo.

Sebija Izetbegović prijeti podređenom Izvor: Društvene mreže / Autor: N. N.

Vrlo brzo je napredovala dok na koncu, 2016. godine, nije postala i ravnateljica Sveučilišnog kliničkog centra u Sarajevu - najveće zdravstvene ustanove u BiH. Jako političko zaleđe sigurno joj pritom nije odmoglo. Izbor na čelo kliničkog centra izazvao je negodovanje dijela javnosti pa su tisuće Sarajlija izašle na ulice podržavajući ostanak bivšeg ravnatelja. Kako ureduje po bolnici koju vodi, može se čuti u snimci koja je isplivala u javnost, a u kojoj prijeti podređenom. U tom razdoblju nekoliko je zaposlenika bolnice ekspresno dobilo otkaz.

Na naslovnice je ponovno došla nakon što je iznajmila bolnice privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Velik dio liječnika zatim je prešao u privatnu kliniku, a javna ustanova ostala je bez stručnog kadra. Potom je privatna klinika preuzela odjel patohistologije, a Sebija Izetbegović potpisala je ugovor prema kojem bi državna bolnica ubuduće koristila usluge privatne klinike.

Pokušala je Sveučilišnoj klinici pripojiti Opću bolnicu dr. Abdulah Nakaš, ali su se pobunili liječnici i ostalo osoblje pa je odustala od toga. Dok se ona hvali dobrim financijskim rezultatima poslovanja Sveučilišnog kliničkog centra, protivnici je prozivaju za srozavanje kvalitete zdravstvene usluge, odlazak desetaka liječnika i medicinskog osoblja te uštede stvarane na pacijentima, lijekovima, hrani i opremi.

Bakir i Sebija Izetbegović imaju kćer Jasminu, a ona se nedavno razvela od poduzetnika Ćamila Humačkića nakon godinu dana braka. Na 'vjenčanju godine', kako su ga tada nazvali mediji, Jasmini je šerijatski kum bio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.