afera trese susjednu bih

Kurjak raskrinkao suprugu Bakira Izetbegovića: Specijalizaciju nije završila u Zagrebu, bila je samo 'gost promatrač'

23.05.2021 u 17:26

Bionic
Reading

Susjednu BiH već duže vrijeme trese afera nalik onoj s Dijanom Zadravec koja u posljednje vrijeme trese zagrebački KBC Sestara milosrdnica. Padaju optužbe za mobing i maltretiranje na poslu, a one su usmjerene prema ravnateljici Kliničkog centra u Sarajevu Sebiji Izetbegović, inače supruzi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Dodatna je zavrzlama oko Sebije Izetbegović u tome što nije jasno gdje je završila specijalizaciju iz ginekologije

Optužbe za mobing potiču još od 2016., kada je Sebija Izetbegović postavljena na čelno mjesto KC-a u Sarajevu, kojeg od tada napuštaju najbolji doktori, priča je koju donosi Slobodna Dalmacija. Spominjalo je se i u sklopu nabave sto neispravnih kineskih respiratora, no u toj je aferi na kraju završila kao svjedokinja, gdje je kazala kako ona ne može procijeniti kvalitetu respiratora s obzirom da je po struci ginekologica.

Pitanje njene specijalizacije također se postavlja već neko vrijeme, a ona je u svojoj biografiji ustvrdila da je u ratnim godinama specijalizaciju iz ginekologije, koju je započela u Sarajevu, nastavila u Zagrebu, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. No, tu je informaciju ovih dana demantirao dr. Asim Kurjak, koji bi joj bio glavni mentor da je specijalizirala na Svetom Duhu.

'Ona je došla kod nas nesporedno pred rat, imala je određene zdravstvene potrebe i ostala je nekoliko, tri ili četiri tjedna, u klinici Medicinskog fakulteta Sveti duh u Zagrebu. Mi smo nju uključivali u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala, nije', rekao je Kurjak gostujući na Face TV-u, a prenosi Oslobođenje.

Kurjak nastavlja s objašnjavanjem kako se provodi specijalizacija te postoji li mogućnost da je ona ipak specijalizirala u Zagrebu, a da on to nije znao.

'Vi možete specijalizirati godinu dana ili četiri godine. Četiri godine koliko traje cijela specijalizacija ili godinu dana gostujućeg specijaliziranja. To znači da ste negdje specijalizirali tri godine pa došli u neku kliniku godinu dana. Ona je kod mene bila tri ili četiri tjedna, onda je otišla u Tursku', kaže Kurjak naglašavajući kako se to ne može podvesti pod školovanje. 

Dodaje kako je postdiplomski studij vodio on te da su uvjeti bili rigorozni, odnosno da nije bilo oprosta za izostajanje. 

'Ja bih znao sasvim sigurno da je tu bila na postdiplomskom ili specijalizaciji. Morao bih znati, jer sam bio voditelj. Ja sam potpisivao i diplome i indekse. Na Medicinskom fakultetu nikad nije bila registirana, ona je bila gost Klinike Sveti duh, što smo mi morali prijaviti', kazao je Kurjak.